H Eλλάδα ελπίζει σε συμφωνία με τη Βουλγαρία για αγωγό φυσικού αερίου, μέσα στο 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ και η Βουλγαρία ελπίζουν να συμφωνήσουν για έναν αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα συνδέει και τις δύο χώρες, σύμφωνα με την ΔΕΠΑ.

Τα δύο κράτη έχουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες, για το έργο το οποίο θα λάβει 45 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως επιδότηση.


Ο κ. Νικόλαος Φαραντούρης, επικεφαλής της νομικής ομάδας ανέφερε πως "Η τελική απόφαση ελπίζουμε πως θα ληφθεί μέχρι το τέλος του 2015", σε συνέντευξή του στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. "Ο σύνδεσμος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πύλη στη νοτιοανατολική Ευρώπη".

Ο αγωγός ο οποίος θα έχει χωρητικότητα 3-5 δισ. κυβικά μέτρα ανά χρόνο, θα βοηθήσει την Βουλγαρία ως προς την διαφοροποίηση του τομέα φυσικού αερίου της. Η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ εξαρτάται ως επί το πλείστον από παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, κάτι στο οποίο υστερεί αυτή τη στιγμή λόγω της περίπλοκης κατάστασης, αλλά και νωρίτερα, λόγω της ασυμφωνίας για τις τιμές μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η Βουλγαρία ήλπιζε πως το πρότζεκτ της Gazprom για τον αγωγό South Stream των 45 δισ. θα έφερνε φυσικό αέριο από την Σιβηρία στη Βουλγαρία. Παρόλα αυτά, η Gazprom ακύρωσε τον αγωγό πέρυσι, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλόκαρε τη συμφωνία λόγω του εμπάργκο κατά της Ρωσίας.