Βαρουφάκης στους NYT: O Τσίπρας δεν υποστήριξε το Plan B γιατί ήταν εχθρικό προς την τρόικα

Γιάνης Βαρουφάκης,

Με σημερινό άρθρο του στους New York Times, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει το παρασκήνιο του σχεδιασμού, αλλά και της απόρριψης του Plan B από τον Αλέξη Τσίπρα. 



Το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη τονίζει: 
«Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010, δύο πρωθυπουργοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά τον εξαναγκασμό τους να υιοθετήσουν ένα σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα μια συμφωνία με την τρόικα, όπως είναι γνωστοί οι τρεις θεσμοί.

Με πονάει να βλέπω ότι θύμα της ίδιας μοίρας πέφτει και ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο φίλος και σύντροφός μου Αλέξης Τσίπρας.

Τον Ιούλιο, όταν ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να επικυρώσει το τελευταίο πρόγραμμα της τρόικας, αυτό έμελλε να γίνει το τέλος της κυβέρνησής μας.

Αυτό επίσης προκάλεσε διάσπαση στο κόμμα μας, τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε αυτούς που ήθελαν να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και σε αυτούς που δεν ήθελαν.

Οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου είναι το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης.

Από την πλευρά μου, έχοντας παραιτηθεί ως υπουργός Οικονομικών απέναντι στις σκληρές, ταπεινωτικές προθέσεις της τρόικας, δεν θα δοκιμαστώ σε αυτές τις εκλογές.
Δεν θα μπω στα διαδικασία να πάρω μια κοινοβουλευτική έδρα σε θλιβερές εκλογές που δεν θα παράξουν έναν κοινοβούλιο ικανό να υποστηρίξει μια ρεαλιστική ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Ούτε μπορώ να υποστηρίξω ένα πρόγραμμα που όλοι ξέρουν ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη άποψη, την οποία υιοθετούν όχι μόνο εγώ και ο κ. Τσίπρας, αλλά επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Το γεγονός δηλαδή ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ωστόσο, δεν θα ενταχθώ και με εκείνους που νομίζουν ότι το να φύγουμε από την Ευρωζώνη είναι από μόνο του ένα πρόγραμμα για την ανάνηψη της Ελλάδας.

Η αιτία για την συνεχιζόμενη ζημιά της Ελλάδας βρίσκεται στην υπαρξιακή κρίση της Ευρωζώνης.

Οι πρωτοπόροι της Ευρωζώνης, ανάμεσα τους οποίους και ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι αναποφάσιστοι για την μορφή του ευρώ.

Πάνω σε αυτό, προτείναμε μια αναπτυξιακή τράπεζα για τον δημόσιο πλούτο και μιας κακής τράπεζας για τα κόκκινα δάνεια.

Το έγγραφο ήταν έτοιμο στις 11 Μαϊου. Παρόλο που το παρουσίασα σε κορυφαίους υπουργούς Οικονομικών, συμπεριλαμβανόμενου και του κ. Σόιμπλε, ποτέ δεν υποστηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό. Ο λόγος ; Γιατί η τρόικα έκανε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι ένα τέτοιο έγγραφο θα αντιμετωπίζονταν σαν μια εχθρική προσπάθεια απέναντι στους όρους του προγράμματος της τρόικας.

Σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι πολίτες είναι πια απηυδησμένοι με μια νομισματική ένωση που είναι ανεπαρκής γιατί είναι τόσο βαθιά αντιδημοκρατική.

Σχεδιάζω να επικεντρωθώ στο να στήσω μια πανευρωπαϊκή πολιτική κίνηση, εμπνευσμένη από την άνοιξη της Αθήνας, η οποία θα λειτουργήσει υπέρ της δημοκρατικοποίησης της Ευρώπης.

Φυσικά αυτό θα πάρει χρόνια να δρέψει καρπούς. Στο μεταξύ θα συνεχίσω να προωθώ το πρόγραμμά μας για την ανάνηψη της Ελλάδας ως βιώσιμη εναλλακτική στο απίθανο πρόγραμμα της τρόικας»
newpost.gr