Ξεκινούν οι επαφές κυβέρνησης - θεσμών για οικονομικά-δημοσιονομικά, προϋπολογισμό 2016, φορολογία

ΟΛΟΗΜΕΡΗ αναμένεται να είναι η σημερινή διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών-τρόικας, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα, ενώ, ως την Παρασκευή, θα ανοίξει σχεδόν όλη η «ατζέντα» των ζητημάτων της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 9:00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6:00 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης με αντικείμενο τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών - Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. 

Αναμένεται επίσης να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν για να συμπληρωθούν τα 49 προαπαιτούμενα και παράλληλα θα δρομολογήσουν τα επιπλέον μέτρα. 

Αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη του EWG – Θα γίνει όταν εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα!

Σύμφωνα με Αθηναϊκό Πρακτορείο δεν θα γίνει η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Στην τηλεδιάσκεψη αυτήν αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. 

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Η εξέλιξη αυτή είναι δυσμενής για τις εκταμιεύσεις των υποδόσεων των 2 και 1 δισ. ευρώ που απ’ ότι φαίνεται θα γίνουν μαζί και αφού υλοποιηθούν όλα τα μέτρα!

Νέο Πολυνομοσχεδιο άλλα... βαριά μέτρα

Το περιεχόμενο του επόμενου πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, θα περιλαμβάνει νέα βαριά μέτρα: 
  1. Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού: α. Στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. β. Αύξηση εισφορών ΟΓΑ. γ. Νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ. δ. Κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων 
  2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ 
  3. Κατάργηση ΕΚΑΣ - Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους 
  4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους - Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς 
  5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια 
  6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20% 
  7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο - Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
τελευταία ενημέρωση 08:05