Επιτροπή "Σοφών" για το Ασφαλιστικό: Μειώσεις ΣΟΚ έως 30% των συντάξεων, Ενιαίο ταμείο, Ενιαίες εισφορές, Ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους! (Ολόκληρο το πόρισμα)

Επιτροπής Σοφών, Ασφαλιστικό,
Add caption
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να υπολογισθούν εκ νέου όλες οι συντάξεις που ήδη χορηγούνται - Ενιαίο ταμείο-ενιαίες εισφορές-ενιαίο τρόπο υπολογισμού για όλους - Ακολουθεί διάλογος-εξπρές και νομοσχέδιο εντός του Νοεμβρίου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας tovima.gr, προτείνονται μειώσεις σοκ της τάξεως του 20% έως 30% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που ξεπερνούν το νέο όριο ανταπόδοσης το οποίο θα καθιερωθεί στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, θα επιφέρει η εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται στο πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η πρόταση, την οποία φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση, η σύνταξη όλων των συνταξιούχων ( περίπου 2.000.000 άτομα) θα επανυπολογισθεί σύμφωνα με τον νέο τρόπο που θα ισχύει για τους ασφαλισμένους μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Για τον υπολογισμό θα ληφθεί υπόψη το νέο ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (πχ. 50%, 60% ή 70%) που θα εφαρμοστεί εφεξής και όχι το ποσοστό που ίσχυσε όταν ο συνταξιούχος υπέβαλε την αίτηση συνταξιοδότησης (πχ. 80%, 90%, 100%). Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις – κυρίως των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ – ακόμη και κατά 30%.

Μέλη της επιτροπής σοφών επιβεβαίωσαν αυτή την εξέλιξη σημειώνοντας ότι το σύστημα γίνεται δικαιότερο και πως θα επέλθουν μειώσεις από όσους έλαβαν «υψηλή ανταπόδοση». «Έτσι δεν θα έχουμε νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων» είπαν χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά το πόρισμα της επιτροπής προβλέπει ενιαίους κανόνες για εισφορές (ποσοστό και βάση υπολογισμού) και ενιαίες παροχές (ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων) για την κύρια ασφάλιση, τα επικουρικά και τα εφάπαξ, ένα ταμείο για όλους και νέο σύστημα για τους ασφαλισμένους, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά το ποιους θα αφορά. Δηλαδή την ημερομηνία έναρξης της ισχύος.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως θα προτείνει στην κυβέρνηση το πόρισμα να γίνει η βάση του διαλόγου που θα διεξαχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου εντός του Νοεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που στόχο θα έχει αφενός να εξασφαλίσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής δημιουργείται ένας φορέας κοινωνικής ασφάλισης που θα προέλθει με την ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών. 
Η σύνταξη θα χωρίζεται σε:
Εθνική-κοινωνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της δεν καθορίζεται, προβλέπονται όμως εισοδηματικά κριτήρια αλλά και η διασύνδεσή της με το ύψος της αναλογικής σύνταξης. Στο σημείο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος σε αντίθεση με την επιτροπή σοφών εκτιμά ότι η Εθνική Σύνταξη θα πρέπει να είναι ίδια για όλους.

Ανταποδοτική σύνταξη. Οι εισφορές του κάθε εργαζόμενου θα συσσωρεύονται εικονικά σ’ έναν ατομικό λογαριασμό και θα τοκίζονται με ένα επίσης εικονικό επιτόκιο. Το σύστημα θα είναι “καθορισμένων εισφορών”, θα ισχύει η αρχή της ισοδυναμίας που σημαίνει, κατά τη συνταξιοδότηση, ότι η συσσωρευμένη αξία των εισφορών ισούται με την παρούσα αξία των μελλοντικών καταβολών της σύνταξης. Όπως μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρει η Επιτροπή, το σύστημα των εικονικών λογαριασμών επιτρέπει την ελαστική συνταξιοδότηση, την επιλογή δηλαδή από τον ίδιο τον ασφαλισμένο της στιγμής συνταξιοδότησής του, πάνω από ένα καθορισμένο όριο ηλικίας.
Στην πρόταση δεν προβλέπεται ούτε το ύψος της Εθνικής Σύνταξης, ούτε τα κριτήρια καταβολής της, ούτε πολύ περισσότερο το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Δεν έχει αποφασιστεί το από πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, ποιους θα αφορά το μεταβατικό στάδιο, και κυρίως πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα.

Σύμφωνα με κάποια μέλη της Επιτροπής, το ποσοστό αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 45% και 55%, ενώ ένα επιπλέον 25% θα μπορούσε να προέλθει από την επαγγελματική ή και την ιδιωτική ασφάλιση.