Aναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και μεγάλες μειώσεις των συντάξεων στην Ελλάδα βλέπει το ΔΝΤ


ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, παρά το ότι η χώρα μας ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» για την περίοδο 2011-2014 στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος.

Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Κίνδυνος αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης

Αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητά της, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις, όσο και για την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, η μόλυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ από τις πρόσφατες δυσκολίες στην Ελλάδα ήταν αρκετά περιορισμένη. Προειδοποιεί, ωστόσο ότι σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αναζωπυρωθούν, θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση διάχυση της κρίσης, μέσω της κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Κατά το ΔΝΤ, ο πλέον άμεσος αντίκτυπος θα ήταν η διεύρυνση των σπρεντ των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, αν και, όπως αναφέρει, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα περιόριζαν ενδεχομένως τις υπερβολικές πιέσεις.

Μείωση της έκθεσης ξένων τραπεζών

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει, πάντως ότι η άμεση οικονομική έκθεση των ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010 και έχει πλέον μετατοπιστεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης που κατέχει σήμερα περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος και, συγκεκριμένα, περίπου 260 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διαθέτει περίπου τα μισά.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφορμή για την ενίσχυση της συλλογικής δέσμευσης στην ΟΝΕ, καθώς και της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.