Σε εφαρμογή ο νέος ΦΠΑ στα έξι Αιγαιοπελαγίτικα νησιά - Για νέα επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο η ΓΣΕΒΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΦΠΑ, Blog συντάκη, Σπύρος Γκανής,
ΤΕΘΗΚΕ από χθες σε εφαρμογή η αύξηση 50% του ΦΠΑ σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο - Τις επόμενες 15 ημέρες «κληρώνει» για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - Μέσα στον μήνα το νέο σύστημα φορολογίας και το νέο σύστημα κατασχέσεων για οφειλέτες του δημοσίου

Για την ώρα, τα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως η Κως, η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος, εξαιρούνται των αυξήσεων.

Ανησυχία εκφράζουν οι τοπικοί επιχειρηματίες, που λένε ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ιδιαίτερα το χειμώνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά και το κέρδος τους.

Την 1η Ιουνίου του 2016 θα ακολουθήσει και μια δεύτερη ομάδα νησιών, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 η έκπτωση θα καταργηθεί σε όλη τη νησιωτική χώρα.

Φθινοπωρινή καταιγίδα στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά


Φθινοπωρινή καταιγίδα ξέσπασε στα νησιά του Αιγαίου αφού με βάση την κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία δημοσιευτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αυξάνονται κατά 50%!  οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ίσχυαν επί σχεδόν 30 χρόνια στα νησιά του Αιγαίου.

Με την απόφαση αυτή, η πρώτη ομάδα νησιών στα οποία καταργείται η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30%, περιλαμβάνει. όπως προαναφέραμαι, την Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο. Έτσι εκεί πλέον θα ισχύει χαμηλός συντελεστής 6% αντί 4%, μεσαίος συντελεστής 13% αντί 9% και υψηλός συντελεστής 23% αντί 16%.

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Μέχρι χθες τουλάχιστον, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονταν για την εφαρμογή του μέτρου, την ώρα όμως που ο υπουργός Παιδείας κύριος Νίκος Φίλης δήλωνε ότι πρέπει να καταργηθεί όπως υποσχέθηκε πριν ένα ακριβώς μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν πάνε μόνον παιδιά πλουσίων» στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό όμως προαπαιτεί και την εξεύρεση ισοδυνάμων μέτρων από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών κάνει εναλλακτικά σενάρια και για ΦΠΑ 6,5% ή 13% (από 0% σήμερα) για σχολεία και φροντιστήρια, για να κατευνάσει και την Τρόικα που (όπως αποκάλυψε την Κυρακή το ΘΕΜΑ) ζητά την πλήρη κατάργησή του.

Μέσα στον Οκτώβριο θα κληθούν να πληρώσουν τα 150 ευρω και όσοι οδηγοί δεν πέρασαν τα ΙΧ ή τις μοτοσυκλέτες τους από ΚΤΕΟ. Παρότι χθες βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση έως 20 Οκτωβρίου για εκπρόθεσμο έλεγχο χωρίς τα βαριά πρόστιμα (που φτάνουν τα 400 ευρώ αν το όχημα εντοπιστεί να κινείται) δεν θα υπάρξει άλλη παράταση γιατί η επιβολή των προστίμων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Μέσα στον Οκτώβριο όμως έρχονται και όλα τα άλλα νέα μέτρα με τα οποία θα «αμπαλάρονται» οι υποδόσεις των 3 δισ. από τους δανειστές. Μεταξύ αυτών προβλέπονται:
  • Νέο σύστημα κατασχέσεων για οφειλέτες του δημοσίου,
  • Κατάργηση των 100 δόσεων,
  • Αυξήσεις στα επιτόκια χρεών στην εφορία,
  • Νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος για το 2016, με νέες κλίμακες, συντελεστές έως 50%, αφορολόγητο 9.000 - 12.000  ευρώ (και φόρο από το πρώτο ευρώ για όποιον το ξεπερνά), μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς και κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου.
  • Λιγότερες δόσεις για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα,
  • Δημιουργία της νέας υπερ-εφορίας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

ΓΣΕΒΕΕ: Επιβράδυνση της οικονομίας λόγω ΦΠΑ στα νησιά

 

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συνεπάγεται νέα επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Όπως εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ στην ανακοίνωσή της, «οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ όπου εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε ανατιμήσεις των προϊόντων, χωρίς να προσθέσουν τα αναμενόμενα στα δημόσια έσοδα, ενώ ευνόησαν κυρίως τις συναλλαγές των μεγάλων ομίλων και την αγορά εισαγόμενων αγαθών».

Είναι σαφές λοιπόν, κατά την ΓΣΕΒΕΕ, ότι «λόγω της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ δεν οδηγούν σε αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά ούτε και των εσόδων του κράτους ενώ, ο εθνικός στόχος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δεν υπηρετείται μέσα από τις συνεχείς διακυμάνσεις των φορολογικών συντελεστών, αλλά μέσα από μια συντεταγμένη ανάπτυξη των φορολογικών μηχανισμών».

Σε ότι αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα γίνει πιο οξύ καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 6% έως 10% ενώ η γειτονική Τουρκία συζητά την δημιουργία Ειδικών Τουριστικών Ζωνών με μηδενικό ΦΠΑ, γεγονός που τους επιτρέπει να παρέχουν χαμηλότερες τιμές τουριστικών πακέτων.

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι για τα νησιά μας ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δεν αποτελούσε προϊόν προνομιακής μεταχείρισης αλλά μέτρο άμβλυνσης τόσο των ανισοτήτων όσο και του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων, υπηρεσιών και προσώπων. Αυτό το υποστηρίζει αναφέροντας ότι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τόσο έντονα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Στις Κανάριες Νήσους στην Ισπανία και στις περιοχές της λίμνης Λουγκάνο στην Ιταλία υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ ενώ στην Κορσική στη Γαλλία υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές.

Η Ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την συνομοσπονδία, θα πρέπει γρήγορα να επανεξετάσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου διότι εκτιμά ότι διαφαίνεται μια λογική μονιμότητας του μέτρου και πλήρης ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος.