Δεκτό επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ! - Αντίθετοι οι κοινωνικοί φορείς της χώρας.

ΔΕΚΤΟ επί της αρχής έγινε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ εναντίον ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παραγραφή υπόθεσης φοροδιαφυγής. Στόχος της κυβέρνησης, εξήγησε, είναι να μην οδηγηθεί καμία υπόθεση σε παραγραφή, χωρίς να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη.

Υπερθεμάτισε παράλληλα, ότι «δεν ψηφίζουμε ό,τι μας φέρνουν», τονίζοντας ότι γίνεται μία διαπραγμάτευση, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί.

Σχετικά με τη φορολόγηση εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, ανήγγειλε την απόσυρση του σχετικού άρθρου.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και την Παρασκευή το βράδυ θα τεθεί προς ψηφοφορία.

Σε συνέχεια το ΑΝΤΙΚΡΥ παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από άλλες ιστοσελίδες σε σχέση με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων που εκφράστηκαν στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

 Αντίθετοι με το πολυνομοσχέδιο οι κοινωνικοί φορείς


Την αντίθεσή τους με διατάξεις του πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που τους αφορούν, εξέφρασαν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων στις τοποθετήσεις τους στην κοινή συνεδρίαση, στη Βουλή, των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Την απόσυρση της διάταξης η οποία καταργεί την δυνατότητα που έδινε ο νόμος 4331/15 στους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλειος Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη «εμπνεύσεως Ηρώδη» και προσέθεσε, ότι η ψήφισή της θα «επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ανέφερε επίσης ότι η ψήφιση της διάταξης θα πλήξει τους νέους κυρίως δικηγόρους οι οποίοι «επιφορτίζονται με νέα βάρη», και επικαλέστηκε τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα οποία 8.036 δικηγόροι έχουν κάνει μέσα στο 2015 μόνο 16 παραστάσεις.

Την χρησιμότητα της καταργούμενης διάταξης για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ αναγνώρισε κατά την τοποθέτηση του και ο πρόεδρος του Ταμείου Στυλιανός Πλιάκης, λέγοντας ότι η διάταξη αυτή έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους «μια ανάσα», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες εισφορές μετά τις αυξήσεις εισφορών του 2011, και στους νέους ασφαλισμένους να κατέβουν δυο κατηγορίες στο 2015 και το 2016.

«Το νομοσχέδιο οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα παγίδα ύφεσης και υπερχρέωσης», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ ) Γιώργος Καββαθάς.

Ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου είναι κακογραμμένο και ζήτησε να υπάρξει κωδικοποίηση της νομοθεσίας, κυρίως της φορολογικής, για να αποφευχθεί το βάρος του διοικητικού κόστους το οποίο επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οδηγεί σε παραβατικότητα.

Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με την επέκταση του ΕΝΦΙΑ και ότι με τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων οδηγούνται εκτός ρύθμισης πολλοί επιχειρηματίες.

Την αυστηροποίηση των ποινών της λαθρεπιβίβασης με την μετατροπή του αδικήματος από πταίσμα σε πλημμέλημα, πρότεινε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) Γρηγόριος Δημητριάδης.

«Με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα», υποστήριξε στην τοποθέτησή του στην κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Καμπούρης.

«Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις ανοίγουν την πόρτα για τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται» υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιδημιουργική σαφήνεια», ενώ τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης των ποινών ως μέσον για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκτιμώντας ότι ο εκφοβισμός και κατά το παρελθόν δεν είχε επιτυχία.

Την μείωση των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν σταθερές από το 2007, ζήτησε από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Επίσης, τάχθηκε κατά της επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, η οποία -όπως είπε- από το 2010 έχει βάλει μια θηλιά στον λαιμό των ιδιοκτητών, που σφίγγει με κάθε νέο νόμο.

Την άμεση προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ετήσια αναπροσαρμογή τους, πρότεινε και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ζήτησε, επίσης, τη διατήρηση του ορίου του αφορολόγητου που επιβάλλεται στις γονικές παροχές και τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Το ζήτημα της δαπάνης για τα φάρμακα υψηλού κόστους που δεν διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά μόνο από τα κρατικά νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, έθεσε ο Γ’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές, υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη αυτή έχει εκτιναχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από το 12% της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης στο 36%, και ζήτησε να τεθεί πλαφόν και έλεγχος των τιμών.

«Υπάρχει σχέδιο για να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να περάσει σε χέρια» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Βιαμάξ» Δημήτρης Γιαννακόπουλος και προσέθεσε ότι όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, είναι στημένοι, βλάκες ή άσχετοι.

Ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι αν ισχύσουν τα μέτρα «τα ελληνικά εργοστάσια που παρέχουν 11.000 θέσεις εργασίας θα κλείσουν, και το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί από το ακριβό ξένο».

«Όταν κάποια στιγμή θα έχει ανάγκη η χώρα από ελληνικό, από εγχώριο φάρμακο, θα γίνει φαντάζομαι μια Εξεταστική Επιτροπή. Εκεί θα καλέσετε τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Σαμαρά, τον Παπασταύρου, τον Μιώνη, τον Ντέιβιντ Χάρις, όλοι ξέρουμε ποιοι είναι. Τότε, όμως, που όλα αυτά τα οποία λέω σήμερα θα αποδειχτούν, δυστυχώς τα εργοστάσιά μας δεν θα υπάρχουν. Θα έχουνε κλείσει, όπως έχουν κλείσει κλωστοϋφαντουργίες, όπως δεν έχουμε πλέον αγρότες, όπως δεν έχουμε τίποτα. Αν αυτό θέλετε, το βράδυ της Παρασκευής ψηφίστε "ναι", αλλά να είσαστε έτοιμοι για τη δίνη του κόσμου και να ξέρετε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε. Σας τα είπαμε, τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει και θα είσαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό», κατέληξε.

«Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές και να υπολογίσει το πρόσθετο κόστος που επιβάλει στον άνθρωπο η αναπηρία» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Νικόλαος Γιαλουρής και ζήτησε να εξαιρεθούν από τις περικοπές οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Επίσης επισήμανε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.

«Είναι κρίμα απόγονοι ανθρώπων που υπέφεραν για πολλές γενιές να τιμωρούνται ενώ δεν έχουν εισοδήματα ούτε τη δυνατότητα να εργασθούν» είπε ο Κώστας Αλεξανδρίδης, πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ομογενών.