Ο Ολάντ έφυγε αλλά τα μέτρα… μένουν ! - Απαίτηση – βόμβα του ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

ΔΝΤ, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας,
ΜΠΟΡΕΙ oi κυβερνητικοί κύκλοι να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επίσκεψη του "φιλέλληνα" Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και τα μηνύματα που εξέπεμψε, ειδικά για το χρέος, ωστόσο αμέσως μετά την αναχώρησή του η ελληνική κυβέρνηση “προσγειώθηκε” ανώμαλα στη σκληρή  πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις απαιτήσεις της τρόικα.

Το χάσμα με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια παραμένει ενώ η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και προαπαιτούμενων. ενώ είναι στον “αέρα” η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η λίστα με τα προαπαιτούμενα μεγαλώνει, αφού ούτε το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων εκπληρώθηκε ακόμα, ούτε «κλείδωσε» η λίστα με τα επόμενα που πρέπει να ψηφιστούν ή να εφαρμοστούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Τις επόμενες μέρες θα αυξομειώνονται και λογικά θα πρέπει να κλειδώσουν έως το EuroWorking Group (EWG) της 29ης Οκτωβρίου το αργότερο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει δημοσιονομικά μέτρα, να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να κλειδώσει τις αλλαγές για τα κόκκινα δάνεια ενώ στα αγκάθια περιλαμβάνεται η φορολογία των αγροτών και η αναζήτηση ισοδυνάμων για να αποφευχθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Απαίτηση – βόμβα του ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

“Νάρκη” στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης βάζουν οι δανειστές, που με επικεφαλής την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, αξιώνουν ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Αγορά”, η Βελκουλέσκου επιμένει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το “μοντέλο Κύπρου” για τα “κόκκινα” δάνεια, το οποίο υλοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο ύστερα από τις δικές της απαιτήσεις και εκμηδένισε στην πράξη το “δίχτυ προστασίας” για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Μάλιστα, για τη χώρα μας η κ. Βελκουλέσκου θέτει τον πρόσθετο όρο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές αγοράς -που έχουν βρεθεί στο ναδίρ- και όχι στις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις εκποιήσεις ακινήτων. Το χάσμα για το θέμα αυτό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κατέστη έτσι αγεφύρωτο και ώθησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να το θέσει στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.