Κυβερνητικές ανησυχίες από την κλιμάκωση των κοινωνικών κινητοποιήσεων

ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ, Blog συντάκη,
Η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί μετωπικά αντιμέτωπη με κοινωνία και συνδικάτα, γεγονός που ενδέχεται να τις δημιουργήσει εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά ρήγματα.

ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ταχείς ρυθνούς σπεύδει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που εμπεριέχονται στο αντεργατικό πρόγραμμα που έχει υπογράψει με το τρίτο μνημόνιο,
κάνοντας την αρχή με την υπερψήφιση στη βουλή του πολυνομοσχέδιου που προβλέπει συντάξεις πείνας και σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις και άγρια φορολογική λεηλασία.

Μεγάλη είναι η ανησυχία του Μαξίμου για τις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά η κυβέρνηση της αριστεράς θα βρεθεί αντιμέτωπη με απεργίες, συλλαλητήρια, με ισχυρή πιθανότητα να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ, αλλά και τα στελέχη της να δεχθούν προσωπικές επιθέσεις.

ΠΑΜΕ  συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 22 Οκτώβρη 

Ήδη το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις της χώρας αύριο Πέμπτη, με κορυφαία αυτά σε Αθήνα, (Ομόνοια, στις 18:30), Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου, 18:30), Πάτρα (πλατεία Γεωργίου, 18:30) και Ηράκλειο (πλατεία Ελευθερίας στις 19:00).

Τα Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες πόλεις της χώρας την Πέμπτη 22 Οκτώβρη 2015 ενάντια στο νέο κύμα επίθεσης που έρχεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τις συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί μέχρι στιγμής...

ΠΑΣΕΒΕ συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη

«Όλοι οι δρόμοι δοκιμάστηκαν, τώρα να δοκιμάσουμε και τη δική μας δύναμη», σημειώνει η ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των Επαγγελματοβιοτεχνών) και καλεί σε ενίσχυση των σωματείων, των Επιτροπών Αγώνα. Σε κοινό μέτωπο με τις αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιμονοπωλιακής πολιτικής.

Καμιά αναμονή μπροστά στο νέο κύμα επίθεσης που δεχόμαστε. Δε δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τη σφαγή μας. Έχουμε τη δύναμη να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις, τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ.

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – «Το τρίτο μνημόνιο μας εκτελεί»

Και νέα συγκέντρωση αγροτών, σήμερα στις 6 μ.μ. στον Πλατύκαμπο, πραγματοποιείται από δεκάδες αγροτικούς φορείς και κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι καλούν αγρότες, κτηνοτρόφους, επιστημονικούς φορείς, αυτοδιοίκηση, στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης κατά του τρίτου μνημονίου και της επερχόμενης φοροεπιδρομής.

Η συγκέντρωση συγκαλείται ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός δράσης καθώς, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το τρίτο μνημόνιο μας εκτελεί. Μας δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μας αφανίζει!». 

Και οι αγρότες της Ρόδου συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη στις 7μ.μ. στο Γεννάδι για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους!

Τα συνδικάτα επιδιώκουν τη συμμετοχή των αγροτών στην 24ωρη απεργία στις 12 Νοεμβρίου.

ΠΝΟ - Δένουν τα πλοία 2 έως 4 Νοέμβρη 

Τα πλοία δένουν στις 2 έως 4 Νοεμβρίου, καθώς η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) αποφάσισε 48ωρη απεργία. Στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ τονίζει ότι «η διοίκηση κατά τη συνεδρίασή της, αφού εξέτασε τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ναυτεργατών και τα οποία δυστυχώς θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τις νέες ρυθμίσεις και απαιτήσεις του τρίτου μνημονίου, και διαπιστώνοντας, για μια φορά ακόμη, ότι οι επερχόμενες “απορυθμίσεις” δεν στοχεύουν στη δήθεν βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του κράτους αλλά στην κυριολεξία σκοπεύουν στην “ενίσχυση της επιχειρηματικής ισχύος σε βάρος της εργασίας χάριν της ανταγωνιστικότητας” αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία στις 12 Νοέμβρη 

Στις 12 Νοεμβρίου, λίγο πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού, αλλά και του προϋπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 24ωρη απεργία, «ζεσταίνοντας» τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και τις καταλήψεις που έχουν αρχίσει στα σχολεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τους, αναφέρουν ότι οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό θα φέρουν θηριώδη και επώδυνα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση. Όσον αφορά το πόρισμα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό επισημαίνουν ότι η επιτροπή πρότεινε μέτρα που απορυθμίζουν την κοινωνική ασφάλιση, τα οποία αν εφαρμοστούν επί της ουσίας οδηγούμαστε σε συντάξεις όχι στα 67 χρόνια, αλλά πάνω από τα 70.

ΠΟΕ-ΟΤΑ  καταλήψεις και απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Νοέμβρη 

Σε καταλήψεις και απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου προχωρούν οι εργαζόμενοι των Δήμων αντιδρώντας σε μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε την πραγματοποίηση καταλήψεων σε όλα τα Δημαρχεία και τους ΧΥΤΑ της χώρας την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, καθώς και να μπει λουκέτο στους δήμους την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου με 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων καθώς και για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πανελλαδική σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας.

Ο κλάδος ζητεί να διατηρηθούν σε καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών οι υπάλληλοι στην καθαριότητα, ενώ εκφράζονται αντιρρήσεις και σε επικείμενες αλλαγές στο μισθολόγιο, την κινητικότητα και την αξιολόγηση.

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την Real.gr και ρεπορτάζ του Β. Σκουρή, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τα συνδικάτα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει ρήγματα - αν όχι στο εσωτερικό της, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που με την εύθραυστη πλειοψηφία τη στηρίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό:
- Ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής έλαβε αποστάσεις από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, ενώ έγινε ένα βήμα για τη μη θέσπιση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. 
- Το Μαξίμου θα επιμείνει παρά τις αντιδράσεις ακόμα και από πολιτικά κόμματα (π.χ. το Ποτάμι) στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες το Σάββατο στη Βουλή, περιμένοντας μάλιστα να δει τι θα πράξει κυρίως η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.


- Δεν αποκλείεται το Σάββατο να μιλήσει στη Βουλή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα θα επισπευστούν και νομοσχέδια, όπως αυτό της Θεανώς Φωτίου, για την ανθρωπιστική κρίση. 
- Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο την επίσκεψη Ολάντ, τις οικονομικές συμφωνίες που θα επιτευχθούν, αλλά και τη θέση του Γάλλου Προέδρου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.