Εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής το Σχέδιο Δράσης με τη Τουρκία για το προσφυγικό -

Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ενέκριναν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό.

Η Άγκυρα συμφώνησε να περιορίσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Συζητήσαμε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συνεισφέρουν, αλλά εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε σαφείς οδηγίες για το σκοπό αυτό. Αλλά γενικά υπήρχε μια ευρέως διαδεδομένη άποψη, ότι είναι καλύτερα οι μετανάστες να είναι σε περιοχές πιο κοντά στη χώρα τους, παρά να τους χρηματοδοτούμε στο τέλος της διαδρομής τους και γι ‘αυτό ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση», ανέφερε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος, Μέρκελ .

Αποφασίστηκε επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots, σε Ελλάδα και Ιταλία.

Όπως έγινε γνωστό οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκαναν μια πρώτη συζήτηση και για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία μεταβαίνει την Κυριακή στην Τουρκία.

Eλαστικότητα στο πρόγραμμα έναντι περισσότερων προσφύγων





Διατεθειμένοι να... πληρώσουν προκειμένου να πετάξουν το μπαλάκι του προσφυγικού σε άλλες χώρες φαίνεται πως είναι οι Γερμανοί, όπως αποκαλύπτει νέο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το περιοδικό Wirtschaftswoche το Βερολίνο είναι έτοιμο να βάλει σε παζάρια το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες και να το... συνδυάσει με τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, το Βερολίνο προσανατολίζεται στο να κάνει υποχωρήσεις αναφορικά με τις οικονομικές του απαιτήσεις από την Ελλάδα, εφόσον η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες.

Πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό, αναφέρουν ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συμφωνήσει να αυξήσει τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», επεσήμαναν οι πηγές αυτές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τον efsyn.gr, δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι αυτής της χαλάρωσης της στάσης του Βερολίνου, ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί συνδέουν την κρίση χρέους με το προσφυγικό και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν ξανά την κατάσταση.

Είναι φανερό  πως το Βερολίνο θα κάνει τα πάντα για να μην «μολυνθεί» από τους πρόσφυγες, καθώς, πρώτον προσφέρει χρήματα στον Ερντογάν για να κρατήσει περισσότερους στο έδαφος της Τουρκίας και, δεύτερον, ετοιμάζειται να χτυπήσει ξανά την Ελλάδα εκεί που πονάει για να «καθαρίσει» τα γερμανικά εδάφη.