Ιβάν Σαββίδης: «Όταν ο υπουργός Παιδείας αρνείται τη Γενοκτονία προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ποντιακής καταγωγής»

Ιβάν Σαββίδης, Ποντιακός ελληνισμός, ΥΠΑΙΘ,

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ vs Νίκου Φίλη: Όταν ο υπουργός Παιδείας αρνείται τη Γενοκτονία και προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δεν έχει δικαίωμα να είναι υπουργός Παιδείας.
Την είδηση ότι «το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης» ξεκινάει από σήμερα την ενίσχυση νεαρών πολιτικών ποντιακής καταγωγής, έδωσε κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας ο μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης Ιβάν Σαββίδης.

Λίγο αργότερα σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ποντιακό κόμμα, αλλά επειδή η ελληνική εθνική πολιτική κάνει έγκλημα σχετικά με το ρόλο και τη θέση της απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό, «υπάρχουμε κι εμείς οι Πόντιοι, το 30% του ελληνικού πληθυσμού, οι οποίοι θέλουμε τη δική μας θέση. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο οι Πόντιοι νέοι αφήνουν την πατρίδα τους και φεύγουν στην Αυστραλία, την Αμερική.

»Για ποιο λόγο η ελληνική Βουλή καθιέρωσε τη 19η Μαΐου. Για ποιο λόγο ο νέος υπουργός Παιδείας είπε ότι το γεγονός της Γενοκτονίας δεν συνέβηκε. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να ενισχύουμε τους Πόντιους στην ελληνική Βουλή. Θεωρώ ότι ήρθε ο χρόνος ο ελληνικός λαός να γίνει ευτυχισμένος και μόνο εμείς οι Πόντιοι μπορούμε να τον κάνουμε ευτυχισμένο.

»Σε όλη μου τη ζωή άκουγα ποντιακή μουσική για τον πόνο. Τα μάτια μου πλέον έχουν στεγνώσει. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά».

Αναφερόμενος στους νέους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό ο Ιβάν Σαββίδης είπε ότι «πρέπει να χτίσουμε εδώ στην Ελλάδα και γι' αυτό έχουμε ανάγκη από ισχυρούς ανθρώπους», κάτι που έχει συζητήσει και με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

«Δεν έχει δικαίωμα να είναι υπουργός Παιδείας»

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις θέσεις του νέου υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, αναφορικά με το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε τα εξής: «Πιστεύω ότι η νεολαία θα βγάλει ψήφισμα. Σήμερα τα σχολικά βιβλία γράφουν για τους Πόντιους σαν να υπήρχαν και να μην υπήρχαν. Ο Υψηλάντης δεν ήταν δικός μας; Γι' αυτό λέω να αλλάξουν τη διδακτική ύλη.

»Όταν ο υπουργός Παιδείας αρνείται τη Γενοκτονία και προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δεν έχει δικαίωμα να είναι υπουργός Παιδείας. Αν δεν γνωρίζει κάποιο γεγονός, είναι καλύτερα να μη μιλάει γι' αυτό. Αν αρνείται το γεγονός, να αναρωτηθεί για ποιο λόγο τόσος κόσμος εδώ και εκατό χρόνια κλαίει γι' αυτό. Γιατί να σεβαστώ εγώ τους ελληνικούς νόμους, όταν ο υπουργός δεν σέβεται το νόμο; Αν δεν έγινε Γενοκτονία, να καταργήσουν το νόμο. Δεν θα επιτρέψουμε να σβήνεται και να ποδοπατείται η μνήμη μας. Όταν ο υπουργός λέει κάτι, πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος πονάει μέσα του».

Ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε ακόμα ότι το φιλανθρωπικό ίδρυμά του θα δημιουργήσει επιστημονικό κέντρο μελετών, το οποίο θα ασχοληθεί και με τον ποντιακό ελληνισμό.

«Αν δεν έχει συμβεί τίποτα (σ.σ. η Γενοκτονία), τότε θα είμαστε κι εμείς σαν τους Σύριους που φύγαμε από την πατρίδα μας».

Στους δημοσιογράφους για τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας μίλησε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος ανέφερε: «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος για τη φυλή μου και την ποντιακή νεολαία. Σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα οι Πόντιοι στέκονται όρθιοι και έφεραν ελπίδα. Συγχαρητήρια στην ποντιακή νεολαία, συγχαρητήρια σε όλους για τη διοργάνωση».

Τέλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα της συνδιάσκεψης είναι η ενότητα.