Βαρουφάκης σε Πολ Μέισον: «Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε όπλα αλλά δεν τα χρησιμοποίησε »

Channel 4, Γ. Βαρουφάκης, Κυβέρνηση, Πολ Μέισον,
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του Guardian στο Λονδίνο συμμετείχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Εκεί βρέθηκε επί σκηνής για να απαντήσει σε ερωτήσεις του οικονομικού συντάκτη του βρετανικού Channel4, Πολ Μέισον, παρουσία περίπου 2000 ανθρώπων. Μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για όπλα που είχε η ελληνική κυβέρνηση εναντίον των δανειστών αλλά δεν τα χρησιμοποίησε.

Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι ένα σημαντικό «όπλο» ήταν η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ, το οποίο υπαγόταν στο ελληνικό δίκαιο. Τόνισε ότι είχε συμφωνηθεί εντός «του πολεμικού συμβουλίου» της κυβέρνησης η κίνηση αυτή να γίνει «αμέσως μόλις ο πόλεμος φθοράς που διεξαγόταν από τους πιστωτές οδηγούσε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών». «Ωστόσο, όταν ήρθε εκείνη η στιγμή ο πιο στενός πυρήνας του υπουργικού συμβουλίου είπε όχι» πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η έξοδος από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος ήταν, όπως είπε «να αντισταθούμε εντός της ευρωζώνης έως ότου το κόστος για την άλλη πλευρά να γινόταν μεγαλύτερο από το όφελος που είχε από τον δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό μας».

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην συμφωνία που «πρόσφεραν» οι εταίροι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι όροι της είχαν σκοπό να «ταπεινώσουν» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τη στάση των Ευρωπαίων ως «βάρβαρη πολιτική στο στιλ του 19ου αιώνα».

Αναφέρθηκε επιπλέον εκτεταμένα στο «δημοκρατικό έλλειμμα» στην ευρωζώνη λέγοντας ότι στις συνεδριάσεις του Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών ακούνε τις θέσεις των εκπροσώπων της τρόικας, έχουν λίγο χρόνο να τοποθετηθούν και απλά διαβουλεύονται επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι πρέπει να γίνεται απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων αυτών και δημοσιοποίηση των πρακτικών ακόμη και του ΔΣ της ΕΚΤ. Πρότεινε μάλιστα στους πολίτες να απαιτήσουν τον έλεγχο του Eurogroup (μέσω των ανοιχτών συνεδριάσεων) αλλά και την δημοσίευση όλης της Διατλαντικής Εταιρικής Εμπορικής Σχέσης (TTIP).

Τέλος σε ερώτηση που δέχτηκε από το κοινό για το τι θα άλλαζε στη θητεία του απάντησε ότι θα ήταν πιο προσεκτικός με τους ανθρώπους της ομάδας του που τον πρόδωσαν.