Λαγκάρντ: «Μεταρρυθμίσεις και Διευθέτηση του χρέους οι προϋποθέσεις για νέο δάνειο στην Ελλάδα..»

Κριστίν Λαγκάρντ, χρέος,
ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ διευθέτησης του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τη Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για τη διατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας. Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Επαφές για τα ανοικτά θέματα αυτά αναμένεται να έχει με την κ. Λαγκάρντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα

 «Το ΔΝΤ θα ήθελε να δει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν προχωρήσει σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λίμα του Περο. Το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, η άποψη μας δεν έχει αλλάξει, δήλωσε η κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, το Ταμείο προβλέπει ότι φέτος ο προϋπολογισμός θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ αντί στόχου 0,25% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο Μνημόνιο και αντί 0,24% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η διαφορά μεταφράζεται σε «τρύπα» περίπου 450 εκ. ευρώ, τα οποία είναι πιθανόν αν μεταφραστούν σε νέα μέτρα.

Σε αντίστοιχη εκτίμησε προβαίνει και για το 2016 καθώς υπολογίζει πως το ισοζύγιο θα είναι μηδενικό αντί για πλεόνασμα 0.5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας κενό 900 εκ. ευρω.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το χρέος. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, το ελληνικό χρέος θα ανέλθει το 206,6% του ΑΕΠ το 2016 αντί στόχου 200,9%, κάτι που αναμένεται να αντικατοπτριστεί στη στάση του Ταμείου αναφορικά με την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται πως το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέος έθεσε την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο, παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Αυτό που θα ήθελα να δω τώρα είναι μια συζήτηση αναφορικά με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος.