Οι «σωτήρες» της Συρίας… Οκτώ χώρες βομβαρδίζουν τη Συρία για το... καλό της!

ΗΠΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΡΩΣΙΑ, ΣΥΡΙΑ,
Δάνης Παπαβασιλείου
ΤΕΛΙΚΑ, όλοι ζητούν να έχουν λόγο για το μέλλον της Συρίας, πλην του μόνου που το δικαιούται, του λαού της.


Αυτή τη στιγμή, η Συρία βομβαρδίζεται από οκτώ χώρες: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την… Αυστραλία.

Στα λόγια οι επίδοξοι «σωτήρες» της πολύπαθης χώρας έχουν ως κοινό στόχο τους «τζιχαντιστές» του Ισλαμικού Κράτους. Στην πράξη φροντίζουν να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους (και για λογαριασμό άλλων) μια καλή θέση στο τραπέζι της μοιρασιάς της «Νέας Μέσης Ανατολής», όπου θα προσφερθούν ως λεία όχι μόνο η Συρία, αλλά και πολλές ακόμα χώρες αυτής της περιοχής.

Στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των «σωτήρων» της Συρίας βρίσκεται η τύχη του προέδρου της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχες χώρες κατηγορούν η Ρωσία ότι πρωτίστως ενδιαφέρεται για το σύμμαχο της, τον Άσαντ, και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τους «τζιχαντιστές» για να πλήξει κυρίως τους Σύρους «αντικαθεστωτικούς».

Αντιστοίχως, η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ (και τους άλλους), ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ανατροπή του Άσαντ και η εγκαθίδρυση στη Δαμασκό ενός καθεστώτος προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις και τους σχεδιασμούς τους. 

ΗΠΑ και «σύμμαχοι»


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και έξι σύμμαχοί της κάλεσαν την Παρασκευή τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της συριακής αντιπολίτευσης και κατά αμάχων, ενώ εξέφρασαν τη «βαθύτατη ανησυχία» τους για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Βρετανία επέκριναν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν έχει ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτές οι στρατιωτικές πράξεις αποτελούν περαιτέρω κλιμάκωση και θα πυροδοτήσουν περισσότερο εξτρεμισμό και ριζοσπαστικοποίηση» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Σε συνάντηση που είχαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των συνομιλιών στο Παρίσι για την Ουκρανία, αναφέρθηκαν και στο θέμα της Συρίας, παρ' όλο που όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος δεν έγινε σύνδεση της κρίσης στην Ουκρανία με την κρίση στη Συρία.

Ο Ολάντ σημείωσε ότι είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα πρέπει να έχουν ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος και μόνο αυτό.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι χρειάζεται μία ευρεία ομάδα χωρών για να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία.

Η Ρωσία επιμένει


Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ανέφερε ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε την Παρασκευή κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους και αποθήκη όπλων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την Παρασκευή 14 πτήσεις στη Συρία και έξι αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας την Πέμπτη στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, δήλωσε πως η αεροπορική εκστρατεία μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες, αναγνωρίζοντας πάντως πως «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκλωβισμού».

Αργότερα πάντως δήλωσε ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν και η διάρκεια της επιχείρησης θα καθοριστεί από το στρατιωτικό επιτελεί βάσει της κατάστασης επί του πεδίου.

Ο Αλεξέι Πουσκόφ απέκρουσε παράλληλα την κριτική της Δύσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν τη Ρωσία “για απουσία επιλεκτικότητας στους στόχους μας” στη Συρία. Λοιπόν τι τους εμπόδισε να επιλέξουν τους στοχούς στόχους για έναν ολόκληρο χρόνο αντί απλά να βομβαρδίζουν άσκοπα την έρημο;» ανέφερε σε σχόλιο στο Twitter… 

Συριακή κυβέρνηση: «Χωρίς εμάς, δεν κάνετε τίποτα…»


Στέλνοντας μήνυμα προς τη Δύση, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις και οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα έχουν αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει συντονισμός με τη συριακή κυβέρνηση.

Χώρες της Δύσης -κυρίως η Γαλλία- ζητούν να ενταθεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του καθεστώτος Άσαντ.

«Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από αέρος και όλες οι προηγούμενες επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί έχουν εξυπηρετήσει μόνο στην εξάπλωση και το ξέσπασμά της» είπε ο Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ.

«Οι αεροπορικές επιδρομές είναι άχρηστες εκτός και εάν πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον συριακό στρατό, τη μόνη δύναμη στη Συρία που πολεμά κατά της τρομοκρατίας» σημείωσε.

Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει ότι μετά από όλες αυτές τις θυσίες για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, θα επιτύχουν μέσω των πολιτικών ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν στο έδαφος, σημείωσε και πρόσθεσε: «Κανείς να μη θεωρήσει ότι θα επιτύχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ό,τι δεν επιτεύχθηκε στο έδαφος».
Ημερόδρομος