Μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις στο ΟΧΙ ήρθε το «ΝΑΙ σε ΟΛΑ» τα Προαπαιτούμενα του EWG! (vid)

Ε.Ε., ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, προαπαιτούμενα, Προγραμματικές 2015, Blog συντάκη,
ΑΥΓΗ: «Σχέδιο τετραετίας για αλλαγή της Ελλάδας» και η… απάντηση ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ: Με «πρόγραμμα» η νέα αντιλαϊκή επίθεση.

ΜΕΤΑ και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπήκαμε σε μια νέα και εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο εφαρμογής των βάρβαρων μέτρων του 3ου μνημονίου.
Προϋπολογισμός, ασφαλιστικό, φορολεηλασία, κατασχέσεις-πλειστηριασμοί, επιτάχυνση του μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, εργασιακά, αξιολόγηση και νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο στο δημόσιο, μονιμοποίηση της κατάργησης των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, προσφυγικό ζήτημα, δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μερικά από τα ανοιχτά μέτωπα που έχουμε μπροστά μας.

Η νέα κυβέρνηση έχει καθορισμένη μνημονιακή ατζέντα, την οποία θα προσπαθήσει να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς. Είναι εχθρική για την εργατική τάξη και το λαό και η μάχη για την ήττα της, για να αποκρουστούν τα μέτρα, να ανατραπεί συνολικά η κυβερνητική πολιτική είναι στρατηγικής σημασίας για το εργατικό και λαϊκό κίνημα.
 
«Προγραμματικές» τα... προαπαιτούμενα του EWG!
 
Τις προγραμματικές δηλώσεις-προαπαιτούμενα του EWG, ανέγνωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όμως η αντιλαϊκή επίθεση είναι ήδη σε εξέλιξη. Ετσι, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απέστειλε νέα χαράτσια στο λαό (ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις φόρου σε επαγγελματίες και αγρότες) και συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ (EWG) τα νέα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.

Η αναβίωση της «αντι-νεοφιλελεύθερης» συνθηματολογίας, οι διαβεβαιώσεις ότι δήθεν θα δοθούν σκληρές μάχες σε «ανοιχτά μέτωπα», οι ψευδαισθήσεις για αντισταθμιστικά μέτρα και ισοδύναμα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε το αντιλαϊκό περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, ούτε τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα υλοποιηθούν ταχύτατα, για να στηριχθεί η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου!

Η επιβολή μιας νέας φουρνιάς σκληρών αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα σκαριά. Είναι όλα εκείνα τα - λεγόμενα - προαπαιτούμενα που συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν στη Βουλή, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Είναι όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που θα χτυπήσουν το λαϊκό εισόδημα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τα νέα ζευγάρια, τους αυτοαπασχολούμενους. Ο κατάλογος με αυτά τα προαπαιτούμενα που καθημερινά βλέπει το φως της δημοσιότητας είναι μακρύς. Ερχεται να προστεθεί σ' εκείνα που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Ιούλη από την ίδια κυβέρνηση, αλλά και σε όσα έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Τα τελευταία χρόνια, διαρκώς ξεφυτρώνει μία ακόμα μεγάλη ή μικρή λίστα προαπαιτούμενων μέτρων... Πρόκειται για μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η χώρα από τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, αλλά και αναδιαρθρώσεις στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μέτρα, δηλαδή, που τσακίζουν το λαό για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων του κεφαλαίου.

Τα προαπαιτούμενα εμπεριέχονται στη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM. Ουσιαστικά εξειδικεύεται - προσδιορίζεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, σε συνδυασμό με την εκταμίευση των δόσεων της συμφωνημένης χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, αυτή η λίστα ενισχύεται και με άλλα μέτρα, που κρίνονται κατά τη διάρκεια της «αξιολόγησης» της πορείας της ελληνικής οικονομίας ως απαραίτητα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι με ταχύτητα και αποφασιστικότητα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό, άλλωστε, είναι κοινή απαίτηση όλων των «συμμάχων» της κυβέρνησης - και των ΗΠΑ, και των Γάλλων, και βεβαίως των Γερμανών - παρά τις διαφορές που έχουν σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης και της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, τις διαφορετικές επιδιώξεις για επενδυτικά σχέδια και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Οσο κι αν προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξαπατήσει για άλλη μια φορά το λαό, λέγοντας πως «η συμφωνία είναι καλύτερη από τις προηγούμενες γιατί περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους και τις επενδύσεις», δεν μπορεί να κρύψει ότι και αυτά που εμφανίζει ως θετικά αφορούν το κεφάλαιο και σε καμιά περίπτωση δε σημαίνουν ελάφρυνση των βαρών που σηκώνει και θα σηκώνει για χρόνια ο λαός.

Μία ακόμα απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συνοδεύει αυτήν τη νέα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, είναι η εξής: θα αναζητηθούν και θα παρθούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από το ίδιο το μνημόνιο, από την εφαρμογή των μέτρων. Και είναι απάτη, διότι ακόμα κι αν παρθούν «μέτρα που παρέχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», θα είναι το ίδιο αντιλαϊκά και θα τα πληρώσει και πάλι ο λαός. 

Αυτός είναι ο ατέλειωτος κύκλος των προαπαιτούμενων για να βγαίνει κερδισμένο το κεφάλαιο σε βάρος του λαού. Και απέναντι σε αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν ως δικό τους προαπαιτούμενο, για να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια στοιχειωδώς καλύτερη ζωή, την οργανωμένη πάλη σε κατεύθυνση αντίστασης αλλά και αντεπίθεσης, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους.

Οι προγραμματικές δηλώσεις-εξαγγελίες Τσίπρα 

Οικονομική σταθερότητα, ελάφρυνση του χρέους, πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, μέτρα προστασίας για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα για τα σκληρά προαπαιτούμενα που έρχονται για ψήφιση στη Βουλή, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, βεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει το χαμένο ευρωπαϊκό της κύρος και σύντομα θα λάβει το ρόλο ενός σοβαρού παίκτη στο διεθνές πεδίο.

Τα βασικά σημεία σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός:
  • Η νέα συμφωνία με τους δανειστές δίνει μια ανάσα και περιθώριο για χρησιμοποίηση πόρων για την ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο διαφορετικό από αυτόν των συντηρητικών ελίτ.
  • Το δικό μας μοντέλο βάζει πάνω από τα κέρδη των λίγων, την κοινωνική συνοχή. Το νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο θα στηρίζεται στην ενίσχυση της καινοτομίας, στην αξιοποίηση των προσόντων των εργαζομένων και θα έχει στόχο να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Η υλοποίηση των στόχων απαιτεί στρατηγικό σχέδιο. Χρειάζεται ένα πλέγμα παράλληλων ενεργειών μέσα στους επόμενους 20 μήνες. Στόχος έως τόσο να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και η πρόσβαση στις αγορές.
  • Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρά το γεγονός ότι έχει επιβαρυντικά μέτρα.
  • Η ελάφρυνση του χρέους και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ο πιο δύσκολος κάβος για την ανάκαμψη.
  • Θα προστατέψουμε τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.
  • Στη συζήτηση για το χρέος, θα προτείνουμε την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά, τη ρήτρα ανάπτυξης.
  • Οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του δημοσίου, θα έχουν και το αντίστοιχο management.
  • Θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας για τις επενδύσεις που θα πρέπει να προσελκύει επενδύσεις και να στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Θα εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και άλλες προστατευτικές ρυθμίσεις για τη μισθωτή εργασία. Στόχος η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας να σταματήσουν.
  • Για την ενέργεια, θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς να θίγει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να βρεθούν αντίδοτα για τη φορολόγηση των αγροτών και σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.
  • Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, έως την κατάθεση του προϋπολογισμού ώστε να βρεθούν ισοδύναμα.
  • Αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, η μεγάλη και ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση με ένα σύστημα απλό, σταθερό και δίκαιο.
  • Για το ΕΣΠΑ, στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα 2007 – 2013 όσο και για το πρόγραμμα 2014 – 2020.
  • Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα ενισχύσουμε τους τομείς του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Βιομηχανίας και της Αγροτικής Παραγωγής.
  • Αξιοποίηση 30 δισ. ευρώ στην περίοδο 2015 -2021 με δημιουργία και διατήρηση 50.00 θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα.
  • Ο προσδιορισμός του επαγγέλματος του αγρότη θα γίνει και μέσω των βιβλίων εσόδων – εξόδων που θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα ΦΠΑ.
  • Στόχος είναι μέσα από τον διάλογο με τους αγρότες και τους εταίρους να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υπαίθρου και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.
  • Προχωρούμε άμεσα στην υιοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης, νέου πειθαρχικού δικαίου, εθνικού μητρώου για τα στελέχη της διοίκησης και εσωτερικής κινητικότητας στον δημόσιο τομέα.
  • Θα απελευθερώσουμε 1 δισ. ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για την επέκταση και ολοκλήρωση ευρυζωνικών και τηλεφωνικών δικτύων.
  • Έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τριτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών
  • Καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας και προχωρούμε στις επόμενες δράσεις. Ενεργοποίηση καρτών υγείας για ανασφάλιστους και ανέργους. Ενίσχυση των αγορών χωρίς μεσάζοντες.
  • Δεσμευόμαστε για την άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη. Καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους στο σύστημα υγείας – 1.100 προσλήψεις υγειονομικών και 2.500 θέσεις γιατρών θα προκηρυχθούν.
  • Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό.
  • Δημιουργία νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια υγεία που θα είναι ο πυλώνας για το σύστημα υπηρεσιών υγείας. Θα βασίζεται στις μονάδες υγεία της γειτονιάς.
  • Τα πανεπιστήμια να αναλάβουν ξανά τον ρόλο που τους ανήκει. Θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Για την ανεργία, θα υλοποιηθούν τους επόμενους 6 μήνες νέα προγράμματα απασχόλησης. Ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων επιστημόνων.
  • Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι ότι υστερεί σε έσοδα και εισπράξεις. να αυξήσουμε τους πόρους που εισρέουν στο σύστημα. Γι’ αυτό δεν δεχθήκαμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
  • Πάμε σε ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις, με εξασφάλιση νέων πόρων, με καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, με την στόχευση σε μεγαλοοφειλέτες που δεν πληρώνουν, με πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΚΕΠ και με αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φορέων.