«Στον αέρα» η δόση των 2 δισ. - Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup

Eurogroup, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ, Ε.Ε., ΜΝΗΜΟΝΙΑ,
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ. Παρά τις μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, αλλά και τις τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας,
καθώς παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα κυρίως σε σχέση με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών παραμένουν, καθώς παρά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, έστω στο παρά πέντε, τόσο η νέα τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, όσο και η τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) που κλήθηκε να αποτιμήσει την πρόοδο, έληξαν…άδοξα, με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας να εξακολουθούν να αποτελούν «βασικό αγκάθι» στις διαβουλεύσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων. Απλώς διαμορφώθηκε η ατζέντα του αυριανού Eurogroup, ενώ θα τηρηθεί στάση αναμονής έως την Τετάρτη.

Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται αύριο η εκταμίευση των 2 δισ. Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο για μία πιστοποίηση προόδου στο αυριανό Eurogroup και για λύση έως την Τετάρτη, οπότε και αρχίζει ο νέος γύρος των επαφών για τα επόμενα προαπαιτούμενα και τη νέα δόση του 1 δισ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς θα πρέπει να νομοθετηθούν εγκαίρως και τα μέτρα του Β' πακέτου, θέτoντας ως όριο για μια οριστική απόφαση την 23η Νοεμβρίου.

Επαφές Τσίπρα

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Πηγές: ERT, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr