Πιο επίκαιρη από ποτέ η φετινή 42η επέτειος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!

Πολυτεχνείο, 42η επέτειος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,
Διαχρονική και άφθαρτη παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973 και μαζί με αυτήν η μεγάλη πορεία που διεξάγεται κάθε χρόνο προς τιμήν των νεκρών και των εξεγερθέντων του Νοέμβρη για την διεκδίκηση των αιτημάτων και οραμάτων τους, που σήμερα μοιάζουν όσο ποτέ επίκαιρα.

Ιδιαίτερα φέτος τόσο η Παρισινή τραγωδία όσο και τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου,καθιστούν ακόμα πιο ζωντανό και πολύ πιο επίκαιρο το αντιϊμπεριαλιιστικό αντιμιλιταριστικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου και πολύ πιο επίκαιρα τα μεγάλα αιτήματα του για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και ''ψωμί – παιδεία – ελευθερία''.

Η πολύνεκρη τραγωδία του Παρισιού μπορεί να γίνει όχημα μιας μεγάλης αντιδραστικής οπισθοδρόμησης, αν δεν βγουν στο προσκήνιο οι ευρωπαϊκοί λαοί για βαθιέςδημοκρατικέςανατροπές στην Ευρώπη και πρώτα απ' όλα ο ελληνικός λαός για προοδευτικήανατροπή στην Ελλάδα.

Σήμερα η ευρύτερη περιοχή μας και ιδιαίτερα η Μέση Ανατολή, μπορεί να γίνει θέατρο βρόμικων ιμπεριαλιστικών πολεμικών τυχοδιοκτισμών και επεμβάσεων και κυμάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού, ενώ η Ελλάδα, σε μια Ευρώπη, που οι χώρες της κλείνουν τα σύνορα τους και η μια μετά την άλλη σηκώνουν απάνθρωπους φράκτες, μπορεί να πιεσθεί σκληρά από τα κύματα προσφύγων, που δεν θα βρίσκουν διέξοδο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα που η καταρρέουσα νεοφιλελεύθερη Ε.Ε. κινδυνεύει να γίνει χώρος ακροδεξιών και νεοφασιστικών εκτροπών, την ίδια ώρα τα κυβερνητικά μνημονιακά μέτρα πνίγουν την ελληνική οικονομία, φτωχοποιούν τα μεσαία στρώματα, εξαθλιώνουν τα κατώτερα και μετατρέπουν σε άνεργους και μετανάστες τους νέους και τις νέες μας.

Σε μια τέτοια φάση, η επέτειος του Πολυτεχνείου, την Τρίτη (17/11), αποχτά ένα νέο πολύ σημαντικό και επίκαιρο αντιπολεμικό, αντιφασιστικό, αντιϊμπεριαλιστικό, αντιμνημονιακό δημοκρατικό νόημα και ένα πιο ζωτικό προοδευτικό ανατρεπτικό περιεχόμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δημοκρατικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra την ανάγκη οι συγκεντρώσεις και οι πορείες του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα να έχουν μεγάλη μαζικότητα και δυναμισμό, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνοντας μια αγωνιστική δημοκρατική απάντηση στην Ευρωπαϊκή αντίδραση και στο ''μαύρο'' ελληνικό μνημονιακό μπλοκ.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα την απόφαση της ''Λαϊκής Ενότητας'' να δώσει, με επίκαιρο περιεχόμενο, μαζικά και αγωνιστικά το παρόν στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Η προσυγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας έγινε στις 2.30 μμ, στην οδό Σταδίου στο ύψος της οδού Σανταρόζα (πάνω από την Αιόλου) με την προσέλευση όχι μόνο του αριστερού κόσμου αλλά και ευρύτερα του δημοκρατικού πατριωτικού κόσμου και της νεολαίας, να είναι ιδιαίτερα μαζική και μαχητική.

Ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την επέτειο του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Η Νεολαία πάλι μπροστά! Με το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου στους Λαϊκούς Αγώνες του ΣΗΜΕΡΑ!

Στην εποχή των μνημονίων και της γενικευμένης επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου διατηρεί ακέραια την επικαιρότητα.

Η εξέγερση της νεολαίας και του λαού ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό,στην εξάρτηση, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην πτώση της δικτατορίας.

Τα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία το 1973 .

Το Πολυτεχνείο παραμένει επίκαιρο

42 χρόνια η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει αδικαίωτη.

Το κεφάλαιο σήμερα επιχειρεί να πάρει από το λαϊκό κίνημα την ιστορική ρεβάνς, καταργεί κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνει την δημοκρατία, τσαλακώνει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνει τη φτώχεια τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα μνημόνια αποτελούν την συμπύκνωση της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είναι η σύγχρονη μάστιγα για τον ελληνικό λαό. Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή των λαών. Οι κυβερνήσεις αλλάζουνα λλά τα μνημόνια είναι το πραγματικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την πλήρη συμμόρφωσή της στις απαιτήσεις των δανειστών, επιταχύνει την εφαρμογή των πιο ακραίων αντιλαϊκών πολιτικών.

Η ευρωζώνη, η ΕΕ, το ΔΝΤ οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να επιβάλουν συνθήκη έκτακτης ανάγκης, δραματικού περιορισμού των ελευθεριών και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και θεαματικής αύξησης της εκμετάλευσης των εργαζομένων.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ισοπεδώνουνχώρες, δημιουργούν τεράστια προσφυγικά ρεύματα και οπλίζουν το χέρι τωνφανατικών ομάδων που σπέρνουν τον τρόμο στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη με αποκορύφωμα το λουτρό αίματος στο Παρίσι.

Τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής

Απέναντι σε αυτή την επίθεση χρειάζεται επειγόντως η ενίσχυση της λαϊκής πάλης σε εθνικό,ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για να σταματήσει η

νεοφιλελεύθερη-καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για να χτυπηθεί η Ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι, για να αντιμετωπιστεί το κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Επείγει η ανάπτυξη ενός αντιιμπεριαλιστικού –αντιπολεμικού κινήματος

Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα τον αντιμνημονιακό αγώνα του, για την ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, για μια πραγματικά ριζοσπαστική εναλλακτική λύση για την πραγματική κατοχύρωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Για την απαλλαγή από τα μνημόνια και το βραχνά του χρέους, για την έξοδο από την ευρωζώνη,τη σύγκρουση με την ΕΕ και την ανατροπή της. Για τον προοδευτικό παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και με σοσιαλιστική προοπτική. Με πρωταγωνιστή τη νεολαία, τους εργαζομένους, το λαό και το μαζικό αγώνα για την ανατροπή.
ERTopen