Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σχεδόν 5.000 πρόσφυγες - Υπό κατάληψη η σιδηροδρομική γραμμή!

ΠΕΡΙΠΟΥ 5.000 μετανάστες υπήρχαν στις 6 το πρωί της Κυριακής τον ειδικό καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, περιμένοντας να διέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Από αυτούς, οι 3.000 είναι κάτοχοι συριακών, αφγανικών και ιρακινών διαβατηρίων, στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση,
ενώ οι υπόλοιποι είναι κάτοχοι διαβατηρίων, στους οποίους δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πρόσφυγα.

Κατά τη διάρκεια του 24ωρου από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Κυριακής, τα σύνορα διέσχισαν με κατεύθυνση τα Σκόπια περίπου 6,000 άτομα, δηλαδή περίπου 250 άτομα την ώρα.

Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι ήρεμη και η αύξηση του αριθμού όσων δεν μπορούν να περάσουν αποδίδεται σε προσπάθεια άσκησης πίεσης στις αρχές της γειτονικής χώρας να επιτρέψουν τη διέλευση και άλλων εθνικοτήτων.

Κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή από μετανάστες. 
Σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμή της Ειδομένης έχουν προχωρήσει μετανάστες, με συνέπεια να μη διεξάγονται τα εμπορικά δρομολόγια. Οι μετανάστες διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας τη διέλευσή τους από τα σκοπιανά σύνορα. Μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας. 

Πρόκειται για περίπου 1.500 μετανάστες οι οποίοι δεν είναι συριακής, ιρακινής ή αφγανικής υπηκοότητας, καθώς η ΠΓΔΜ επιτρέπει να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί ή Αφγανοί. 

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην περιοχή τείνει να γίνει εκρηκτική, με εκατοντάδες μετανάστες να είναι χωρίς αντίσκηνα, και να κόβουν δέντρα για προσάναμμα για να ζεσταθούν ή να χτυπούν τις πόρτες των κατοίκων ζητώντας ξύλα, ρούχα και κουβέρτες. 

Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω, καθώς υπάρχει σχεδιασμός συγχώνευσης των δυο αστυνομικών τμημάτων της περιοχής.