Ευ. Τσακαλώτος: Συμφωνήσαμε σε όλα! – Με προστασία δύο ταχυτήτων και κούρεμα χρεών έκλεισε η συμφωνία

«Κλειδί» της συμφωνίας οι πλειστηριασμοί – Απόλυτη προστασία μόνο για φτωχούς – Σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρξει μείωση δανείου λόγω απαξίωσης του ακινήτου – Πώς θα υπολογίζονται οι δόσεις – Κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο «σκούπα»

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να μπορέσει την Τρίτη το Euro Working Group να διαπιστώσει πρόοδο και, στη συνέχεια αφού ψηφιστούν τα μέτρα την Πέμπτη στη Βουλή, να εγκριθούν τα 10+2 δισ. από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Αποχωρώντας στη 01:30 το πρωί από τις διαπραγματεύσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως “κλείσαμε σε όλα”. Προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν διαδικασίες (EWG, ESM, Βουλή).

Η λύση που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις, προβλέπει προστασία δυο ταχυτήτων για τους οφειλέτες ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και κούρεμα του χρέους, εφόσον η εμπορική αξία του ακινήτου έχει πέσει κάτω από την αντικειμενική που είχε το ακίνητο.

Απόλυτη προστασία θα υπάρξει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία, για το 25% των δανειοληπτών που έχουν εισοδήματα φτώχειας και ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 170.000 ευρώ, άσχετα από την οικογενειακή κατάσταση, δηλαδή και χωρίς γυναίκα και παιδιά.

Εισοδηματικά κριτήρια αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι:

– για ένα άτομο δηλωθέν εισόδημα 8.180 ευρώ
-για έγγαμο 13.917 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα

– για κάθε παιδί έως δυο παιδιά 3.361 επιπλέον το καθένα. Δηλαδή μια Τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να έχει δηλωθέν εισόδημα έως 20.639 ευρώ.

Στην περίπτωση όμως που έχει υψηλότερα εισοδήματα θα μπορεί να προστατεύεται υπό όρους και προϋποθέσεις, που του προσφέρει η δεύτερη κατηγορία.

Συγκεκριμένα η δεύτερη κατηγορία προστατεύει το 35% των κόκκινων δανείων και υπάγονται νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και μεγαλύτερη αξία πρώτης κατοικίας.

Έτσι το όριο περιουσίας ανεβαίνει στις 230.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατοικίας για μια οικογένεια. Όριο διαβίωσης ορίζονται:

– 35.086 ευρώ για τετραμελή.

– για άγαμο το όριο θα είναι 13.906 ευρώ

– για δυο άτομα 23.659 ευρώ

– για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 5.714 ευρώ έως δυο παιδιά. Ανεβαίνει έτσι έως στα 35.086 ευρώ, Επίσης με βάση το δηλωθέν εισόδημα.

Κούρεμα δανείου….

Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει όμως και ότι όπου διαπιστώνεται ότι η τρέχουσα εμπορική αξία είναι πλέον χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τότε το δάνειο θα κουρεύεται και θα επανυπολογίζεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική που αναφερόταν στα συμβόλαια αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, τη στιγμή αυτή γίνετε διαπραγμάτευση και για το αν θα δοθούν σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια. Φαίνεται ότι αυτό θα συμβεί για σπίτια που δεν αποτελούν την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Θα μπορεί όμως να συμβεί να πρόκειται για εξοχικό ή δεύτερη ή τρίτη κατοικία.

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να σήμερα, Τρίτη 17/11, στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τα νέα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε πριν από λίγο την Βουλή ότι πιθανότατα το σχέδιο νόμου με τις νέες προαπαιτούμενες δράσεις θα κατατεθεί αύριο.