"Καμπανάκι" Κομισιόν σε Ιταλία, Γαλλία και Βέλγιο για το υψηλό χρέος

Η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο είναι ευάλωτες στις οικονομικές κρίσεις λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους και της χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης, προειδοποίησε χθες Πέμπτη (26/11) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Ο συνδυασμός του μεγάλου δημόσιου χρέους και της πτωτικής τάσης της δυνητικής ανάπτυξης ή της ανταγωνιστικότητας αποτελεί πηγή ανησυχιών σε ορισμένες χώρες», ανέφερε η Επιτροπή στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης, που παρουσίασε την Πέμπτη.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 133% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν. Αναμένεται να μειωθεί το 2016 και το 2017.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας το 97,4% του ΑΕΠ το 2017. Το χρέος του Βελγίου θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο στο 107,1% το 2016, και εν συνεχεία θα υποχωρήσει, τονίζει η επισκόπηση.

Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διατηρούν το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ ή να το μειώνουν κάθε χρόνο το υπερβάλον χρέος κατά 1/20 (όσες έχουν πάνω από 60%) μέχρι να φτάσουν σε αυτόν τον στόχο.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού πρέπει να συνεχιστούν ή να ενταθούν, ιδίως σε χώρες συστημικής σημασίας όπως η Ιταλία και η Γαλλία», είπε η Επιτροπή.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν όχι μόνο στην εξάλειψη των σημείων που εμποδίζουν την ανάπτυξη, αλλά θα συμβάλουν επίσης στη στήριξη της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών ανισορροπιών σε αυτές τις χώρες», ανέφερε.