Η Τουρκία… μετακίνησε τα σύνορα με τη Συρία πέντε μίλια νοτιότερα!

ΡΩΣΙΑ, ΣΥΡΙΑ, Τουρκία,
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις και οι αλληλοκατηγορίες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από πύραυλο που εκτόξευσε τουρκικό καταδιωκτικό F-16.
από τη Μαρία Λίλα

Κι ενώ η Άγκυρα επιμένει ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εθνικό της εναέριο χώρο μολονότι είχε δεχτεί, προηγουμένως, 10 προειδοποιήσεις, έκθεση του Ελεύθερου Συριακού Τύπου (SFP), που δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου δείχνει πως η Τουρκία μετακίνησε μονομερώς τα σύνορα, προχωρώντας σε βάθος πέντε μιλίων εντός της Συρίας.

Η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος πετούσε στο συριακό εναέριο χώρο ενώ οι πιλότοι του δεν είχαν λάβει καμία προειδοποίηση, ούτε είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές, όπως δήλωσε και ο κυβερνήτης του μαχητικού Κονσταντίν Μουραχτίν, που κατάφερε να διασωθεί με τη βοήθεια ανδρών των ρωσικών και συριακών ειδικών δυνάμεων.

Δύο μέρες, λοιπόν, μετά την κατάρριψη που προκάλεσε το θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτικών, του πιλότου Όλεγκ Πεσκόφ, που δέχτηκε εχθρικά πυρά στην προσπάθειά του να προσγειωθεί με αλεξίπτωτο και ενός πεζοναύτη που μετείχε στην ομάδα διάσωσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί από την Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει συγγνώμη.

«Αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας είναι εκείνοι που οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη» ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δυναμιτίζοντας περαιτέρω το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις ρωσοτουρκικές σχέσεις επέστρεψε και τις κατηγορίες για ενίσχυση των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους λέγοντας πως ενισχύονται από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον οποίο στηρίζει το Κρεμλίνο μαζί με την Τεχεράνη.

Όμως, η περιοχή στην οποία συνετρίβη το ρωσικό αεροσκάφος είναι η κύρια οδός εξοπλισμού και ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Επιπλέον η Άγκυρα την εμφανίζει ως περιοχή των Τουρκμένων της Συρίας, οι οποίοι έχουν εξεγερθεί κατά του Άσαντ.

Η Τουρκία κατάφερε να διατηρήσει μια ουδέτερη ζώνη πέντε μίλια στο εσωτερικό της Συρίας από τον Ιούνιο του 2012, όταν ένας πύραυλος από τη Συρία κατέρριψε τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, που είχε απομακρυνθεί και πετούσε στον εναέριο χώρο της.

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες εμπλοκής, που έθεσε στη συνέχεια σε ισχύ η τουρκική πολεμική αεροπορία, «κάθε στόχος που έρχεται μέσα σε αυτά τα πέντε μίλια νοτίως των τουρκικών συνόρων θα αξιολογείται κι αν κρίνεται ως εχθρικός θα αντιμετωπίζεται αναλόγως».

Κατά την SFP, που δημοσίευσε την έκθεση μόλις άρχισαν οι πρώτες προειδοποιήσεις της Τουρκίας προς τη Ρωσία, -με την έναρξη, δηλαδή, των βομβαρδισμών κατά των τζιχαντιστών στη Συρία στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και τις ανάλογες διαμαρτυρίες στο ΝΑΤΟ- πρόκειται για μονομερή χάραξη νέων συνόρων από την Άγκυρα, την οποία δεν μπορούν ούτε να γνωρίζουν αλλά ούτε και να αναγνωρίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο κυβερνήτης του αεροπλάνου που χτυπήθηκε είναι επίσης κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραβιάσαμε τον τουρκικό εναέριο χώρο».

«Γνωρίζω την περιοχή πολύ καλά και το τζετ δεν βρέθηκε ούτε για έν;α δευτερόλεπτο εντός του τουρκικού ενάεριου χώρου» δήλωσε ο Κονταντίν Μουραχτίν μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι το αεροσκάφος του βρέθηκε για 17 δευτερόλεπτα στον τουρκικό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε, επειδή αγνόησε τις 10 προειδοποιήσεις που έλαβε σε αυτό το διάστημα.

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα ενώ ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε σήμερα από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει μέσα δύο ημέρες σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας.

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί πως κοινά πρότζεκτ μπορεί να ανασταλούν, να αυξηθούν οι δασμοί, να περιοριστούν οι μετακινήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο, όπως και των τουρκικών πλοίων στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απασχόληση τουρκικών εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε σε πιθανούς περιορισμούς στις εισαγωγές τουρκικών διατροφικών προϊόντων, ενώ το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει από το πρωί ενίσχυση των ελέγχων, επισήμως για υγειονομικούς λόγους.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου «TurkStream».

Ο Ουλουκάγεφ πρόσθεσε πως οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία και τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.