Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών (τελευταία ενημέρωση)

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ το θρίλερ της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς άκαρπη απέβη και η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, η δεύτερη διαδοχική μέσα σε δύο ημέρες κι ενώ απομένουν μόλις λίγες ώρες έως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Παρά το γεγονός πως οι κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης επιδόθηκαν σε νέο γύρο επαφών με το κουαρτέτο το βράδυ του Σαββάτου, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν γεφυρώθηκαν, την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα κι ενώ η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Υπό το πρίσμα αυτό εξαιρετικά κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι διαβουλεύσεις της Κυριακής, καθώς δεν απομένουν παρά μόλις 24 ώρες έως το Eurogroup της Δευτέρας. Τις αμέσως επόμενες ώρες οι ζυμώσεις αναμένεται να κορυφωθούν ώστε να αναζητηθεί ο κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και να επιχειρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των δανειστών, ώστε να επιχειρηθεί έστω και μια «μίνιμουμ» σύγκλιση θέσεωv, ικανή να επιτρέψει τη διεξαγωγή – επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης – του Euro Working Group τις αμέσως επόμενες ώρες (είτε το απόγευμα της Κυριακής, είτε το αργότερο το πρωί της Δευτέρας), ώστε να είναι εφικτή η λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup που θα συνεδριάσει το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου.

Η καταβολή της δόσης, όπως έχουν ήδη διαμηνύσει οι Βρυξέλλες, δεν είναι δεδομένη, ενώ πληροφορίες των τελευταίων ωρών βαραίνουν ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα. Κατά τις πληροφορίες αυτές, οι δανειστές φέρεται να έθεσαν στην κυβέρνηση αυστηρή και σαφή προθεσμία έως την Τετάρτη ώστε να ψηφίσει στη βουλή όλα τα εκκρεμή μέτρα - ανοιχτά μέτωπα - από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Εάν οι ξένοι λάβουν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για την τήρηση αυτής της προθεσμίας, τότε δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Eurogroup της Δευτέρας να δώσει έστω και μια καταρχήν έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το μπαράζ διαβουλεύσεων που θα λάβει χώρα τις αμέσως επόμενες ώρες.

Κατά τις πληροφορίες, αυτή τη στιγμή τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι οι πλειστηριασμοί και η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πρώτη κατοικία


Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποτελεί το νούμερο ένα αγκάθι της διαπραγμάτευσης, καθώς υπάρχει μεγάλη απόκλιση, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, τόσο σε ό,τι αφορά την αξία του ακινήτου, όσο και στο εισόδημα.

Κατά τις πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι όροι προστασίας της πρώτης κατοικίας έναντι των πλειστηριασμών, με την Αθήνα, ωστόσο, να επιχειρεί να καλύψει το 50-60% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια, κάτι που δεν ικανοποιεί τους τεχνοκράτες.
 
Είναι ενδεικτικό πως οι δανειστές θέτουν όριο όριο αντικειμενικής αξίας στις 120.000 ευρώ, ενώ η Αθήνα επιμένει για όριο αντικειμενικής αξίας τις 200.000 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 ευρώ για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

 Ρύθμιση 100 δόσεων

 

Η εμπλοκή σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων - που έγινε γνωστή το απόγευμα της Παρασκευής - περιπλέκει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει σχετική τροπολογία, η οποία προβλέπει αποπομπή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων μέσα σε διάστημα ενός μηνός δεν έχουν καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Οι δανειστές φέρεται πως εγείρουν σοβαρές ενστάσεις, θεωρώντας πως είναι υπερβολικά μεγάλο το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών και για τον λόγο αυτό πιέζουν η προθεσμία να καταστεί πολύ μικρότερη του ενός μηνός.

Ταυτόχρονα οι ξένοι τάσσονται υπέρ της άποψης να μην προηγείται ούτε σχετικό ειδοποιητήριο στον οφειλέτη.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την έτερη καυτή πατάτα της διαπραγμάτευσης, την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών, ακόμη κι αν εντείνονται οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς και παραμένουν τα νομικά κωλύματα λόγω της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Ο πονοκέφαλος της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων παραμένει και αναμένεται να κορυφωθεί εντός του σαββατοκύριακου.