Μάριο Ντράγκι: “Σήμα” για νέα μέτρα τον Δεκέμβριο – “Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για την αύξηση του πληθωρισμού”

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο αύξησης του πληθωρισμού, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στο Παρίσι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής στα επιτόκια καταθέσεων και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το εκτελεστικό συμβούλιο θα εξετάσει διεξοδικά τους παράγοντες που εμποδίζουν την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Εάν το εκτελεστικό συμβούλιο καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα για τη σταθερότητα των τιμών, η ΕΚΤ θα δράσει χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, εξήγησε ο διοικητής της ΕΚΤ.

«Αν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πολιτική δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων μας, τότε θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την αύξηση του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Ντράγκι.

«Δεν μπορούμε να πούμε με πεποίθηση ότι είναι πλήρης η διαδικασία αποκατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε διεξοδικά την ισχύ και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2%», τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο των κινδύνων όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, θα δράσουμε με όλα τα διαθέσιμα που έχουμε στο πλαίσιο της εντολής μας».

Αναφερόμενος στα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: «Θεωρούμε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ένα ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο, καθώς μπορεί να προσαρμόζεται ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκειά του για να επιτευχθεί μία πιο επεκτατική πολιτική. Το επίπεδο του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τη μετάδοση του προγράμματος αγορών ομολόγων, με την αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας των τραπεζικών διαθεσίμων και όχι μόνο». Δίνοντας το μήνυμα της εγρήγορσης της ΕΚΤ, ο Ντράγκι τόνισε: «Εάν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πορεία της πολιτικής μας δεν είναι επαρκής για να επιτύχουμε τον στόχο μας, θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αυτό είναι που απαιτεί από εμάς ο στόχος για τη σταθερότητα των τιμών».
bankwars.gr