Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού Su24 από τουρκικά F16 - Οργή Πούτιν προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες»

Ρωσία, Τουρκία,
Τουρκικά F16 κατέρριψαν σήμερα το πρωί ρωσικό μαχητικό Su24 στην τουρκοσυριακή μεθορίου, Οι δύο χειριστές πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτόξευσης έπεσαν όμως στα χέρια τζιχαντιστών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως το μαχητικό που καταρρίφθηκε ήταν των δικών της δυνάμεων, ένα Sukhoi 24.

Μαχαιριά στην πλάτη αποτελεί η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA. Ο Ρώσος πρόεδροσ κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι γίνεται αποδέκτης μεγάλου μέρους του πετρελαίου το οποίο πωλούν οι τζιχαντιστές μαχητές οι οποίοι ελέγχουν πετρελαιοπηγές στη Συρία. «Η Τουρκία έδρασε σαν συνένοχος των τρομοκρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργάτες των τρομοκρατών» χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικές δυνάμεις ο Βλάντιμιρ Πούτιν στις πρώτες του δηλώσεις. Προειδοποίησε επίσης την Τουρκία για «σοβαρές συνέπειες»

Τόνισε ότι «δεν μπορώ να περιγράψω με κανέναν άλλο τρόπο», ενώ σημείωσε ότι στόχος του αεροσκάφους ήταν σημεία τρομοκρατών στην περιοχή Λατάκια της Συρίας. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το μαχητικό καταρρίφθηκε 4 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα, στη Συρία. Υποστήριξε ότι οι πιλότοι δεν αποτελούσαν απειλή, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία πάντα αντιμετώπιζε την Τουρκία ως σύμμαχο έθνος»
Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η Τουρκία προστατεύει το ISIS»
Όσονα αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - ISIS, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός. «Όπως φαίνεται, το Ισλαμικό Κράτος δεν επωφελείται μόνο από το εμπόριο πετρελαίου στην Τουρκία, αλλά έχει και την προστασία του εθνικού στρατούς της χώρας. Αυτό εξηγεί γιατί οι τρομοκράτες τολμούν να απειλούν με χτυπήματα όλόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η επιλογή της Τουρκίας να μην επικοινωνήσει άμεσα με τη Ρωσία, αλλά να συγκαλέσει συμβούλιο του ΝΑΤΟ, δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να υπηρετήσει το ΝΑΤΟ τα συμφέροντα του ISIS. Προειδοποίησε τέλος ότι «το έγκλημα της Τουρκίας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση»