Γ. Καββαθάς - ΓΣΕΒΕΕ: «Κύριο εισόδημα για το 52% των νοικοκυριών η σύνταξη...»

ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, Ασφαλιστικό,
«Η ανάπτυξη σε μικρή και μεσαία κλίμακα ισοδυναμεί με ένα είδος οικονομικής δημοκρατίας, καθώς θέτει όρια και φραγμούς στην ασύδοτη επικράτηση των ολιγοπωλίων και δεν τους επιτρέπει την προνομιακή πρόσβαση στους φορείς και στους θεσμούς λήψης αποφάσεων. Με άλλα λόγια, θέτει φραγμούς στον εκφυλισμό των ολιγοπωλίων σε ολιγαρχίες»
τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, στην 47η γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας.

Στη συνέχεια σημείωσε πως «οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία με τους θεσμούς για το συνταξιοδοτικό θέμα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας», και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

«Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το , το 37% των νοικοκυριών είχε ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε το 2014 στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην ελληνική κοινωνία επιβιώνουν στην πραγματικότητα με τη σύνταξη.»

» Μία ενδεχόμενη μείωση στις συντάξεις, όπως αυτή που δεν επιθυμεί, αλλά προτείνει η κυβέρνηση με το σπάσιμο της σύνταξης γήρατος σε δύο μέρη - στην εθνική αφενός, η οποία θα καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, και στην αναλογική αφετέρου, η οποία θα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό αναπλήρωσης (αρκετά χαμηλότερο από αυτό που ισχύει) στη βάση ενός τεκμαρτού εισοδήματος που θα υπολογίζεται μέσα από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί και τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και των μελών των νοικοκυριών που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη σύνταξη.»

» Η συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία ας σημειωθεί είναι και η βασικότερη - από ποσοτική πλευρά - κοινωνική δαπάνη, θα έχει ως συνέπεια τη ριζική αναδιάταξη, όχι μόνο του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και του γενικότερου συστήματος κοινωνικής προστασίας.»

» Ακολουθώντας τη λογική και τηρώντας τις αρχές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα - ανεξάρτητα από τον αριθμό των πυλώνων του - θα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο από αυτά, που θα αντιστοιχεί στο κομμάτι της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, θα είναι αρκετά συρρικνωμένο και θα απευθύνεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ το δεύτερο κομμάτι που θα είναι πιο γενναιόδωρο, θα αντιπροσωπεύει την αρχή της ατομικής επένδυσης και θα απευθύνεται σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.»

Σ αυτό το δεύτερο τμήμα του νέου συστήματος αναμένεται να δραστηριοποιηθούν όμιλοι και συμπράξεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Μπορείτε εύκολα να συμπεράνετε ή να φανταστείτε, σε ποιο από τα δύο τμήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος θα ενταχθούν τα νέα παιδιά, οι νέοι εργαζόμενοι υπό συνθήκες πλήρους ευελιξίας και με μισθούς που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ μεικτά».

Καταρχάς θετικοί στα μηχανήματα POS

Η εγκατάσταση και η χρήση των μηχανημάτων POS που επιτρέπουν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, «δεν μας βρίσκει κατ αρχήν αντίθετους», είπε ο πρόεδρος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, προσέθεσε, πριν από την εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου, πρέπει να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα των υψηλών προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες, όπως και το ύψος των επιτοκίων στην περίπτωση των πιστωτικών καρτών, καθώς και ένα ζήτημα που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, και αφορά στον κίνδυνο να εξαφανιστούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων ποσά που αντιστοιχούν σε οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ποσά που όμως είναι απαραίτητα, όπως σημείωσε, για την πληρωμή μισθών, εισφορών και προμηθευτών, ποσά με άλλα λόγια που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα».

«Κόκκινα δάνεια»

Ο κ. Καββαθάς σχολίασε ακόμη τις πληροφορίες που αναφέρονται στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», τονίζοντας ότι περιορίζεται η προστασία μόνο σε εκείνους τους οφειλέτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και προβλέπεται η απέλαση των επενδυτικών ξένων funds.

Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ

Τέλος, είπε ότι η υλοποίηση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ με μέτρα και πολιτικές όπως το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους χωρίς εξαιρέσεις, η άρση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως οι μικρές ζυθοποιίες και οινοποιίες, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η περίπτωση του γάλακτος μακράς διάρκειας, οι «φούρνοι» bake-off, το «άνοιγμα» των φαρμακείων και σε ιδιοκτήτες μη φαρμακοποιούς κ.λπ., δείχνουν ότι το σχήμα και η μορφή του νέου αναπτυξιακού προτύπου που έχει επιλεγεί, ενισχύει την ολιγοπωλιακή δομή της ελληνικής οικονομίας.