Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η Τουρκία κρύφτηκε πίσω από τους συμμάχους της...»

Ρωσία, Τουρκία, Βλαντιμίρ Πούτιν,
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της Τουρκίας στη σημερινή μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, όπως κάθε χρόνο παραμονές Χριστουγέννων, σε ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ.
Ο Πούτιν κατήγγειλε ως εχθρική πράξη την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24 κατηγορώντας την Τουρκία ότι έτρεξε να παραπονεθεί στο ΝΑΤΟ αντί να αντιμετωπίσει το γεγονός μόνη της. «Η Άγκυρα αρνήθηκε να συνεργαστεί», είπε και πρόσθεσε:

«Αν ήταν ατύχημα, η Τουρκία θα έπρεπε να απολογηθεί, είναι εξωφρενικό».
Σε μια αίσθουσα ασφυκτικά γεμάτη, με τον ίδιο να κυριαρχεί με λόγο και εικόνα στα video wall, ο Πούτιν επιτέθηκε στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι η χώρα του της προσέφερε συνεργασία, κρατώντας όλα τα "κανάλια" ανοιχτά κάτι που εκείνη δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί. Και πέταξε και το καρφί:

«H Τουρκία γλύφει τις ΗΠΑ σε συγκεκριμένο σημείο. Ίσως η τουρκική κυβέρνηση να έχει κάνει μια συμφωνία με την Αμερική, όμως ό,τι κι αν έχει μεσολαβήσει, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση».

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά ο ρώσος Πρόεδρος είπε ότι προς το παρόν, οι σχέσεις με την Άγκυρα έχουν τόσο πολύ διαταραχθεί που αμφιβάλλει αν και πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν.

«Είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι ακατόρθωτο να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με την παρούσα τουρκική ηγεσία. Δεν υπάρχουν προοπτικές αναθέρμανσης των σχέσεων με τις τουρκικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο»

Στην ερώτηση δημοσιογράφων για την τύχη του Άσαντ, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει ποιος θα κυβερνά μια χώρα.

«Μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει. Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ μια εξωτερική παρέμβαση που θα επιβάλει ποιος θα κυβερνά την χώρα. Είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και εξαρτάται από τον λαό της Συρίας. Συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν και από τις δυο πλευρές κι εμείς θα στηρίξουμε την επίλυση της κρίσης. Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, όμως η λύση πρέπει να είναι πολιτική.»

Σχετικά με την στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον συριακό στρατό και να ενισχύει τη μάχη κατά του ISIS.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθιέρωσε την ετήσια συνέντευξη το 2011. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια συνέντευξη έγινε τον Δεκέμβριο του 2008 και διήρκησε τέσσερις ώρες και σαράντα λεπτά ενώ δέχτηκε 106 ερωτήσεις.

Την περασμένη χρονιά, ο Πούτιν απάντησε σε 53 ερωτήσεις 38 δημοσιογράφων από την Ρωσία και άλλες χώρες. Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν τα οικονομικά θέματα, την ουκρανική κρίση και την προσωπική ζωή του προέδρου.

Φέτος, οι ερωτήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην ρωσική οικονομία, στην ρωσοτουρκική κρίση, στα δικαιώματα των πολιτών αλλά στην διαφθορά.

Περίπου 1.400 δημοσιογράφοι έχουν λάβει διαπίστευση για την φετεινή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
cnn.gr