Αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας ζητά, τώρα, ο Ντεμιρτάς μετά τη Μόσχα

Το ζήτημα της αυτονομίας των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας έθεσε ανοιχτά το κουρδικό κόμμα HDP, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να συναντηθεί με την ηγεσία του, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

Το κουρδικό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κογκρέσο DTK, μέλος του οποίου είναι και το HDP, σύμφωνα με τον Μ. Ιγνατίου, ζήτησε την αυτονομία των κουρδικών περιοχών ως λύση στο κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία. Επίσης το DTK απαίτησε την απελευθέρωση του Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Λαϊκές συνελεύσεις στις πόλεις Σιλόπι, Τσιρζέ και Νουσαϊμπίν, αλλά και στην επαρχία Σιρνάκ ανακήρυξαν την αυτοδιοίκησή τους μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις εκεί μεταξύ των τουρκικών και των δυνάμεων του ΡΚΚ.

«Η αντίσταση θα ολοκληρωθεί με τη νίκη και όλοι θα σεβαστούν τη θέληση του λαού. Οι Κούρδοι από τώρα και στο εξής θα έχουν την πολιτική ισχύ στις περιοχές τους. Αυτές τις ημέρες όπου ένα ιστορικό μεταίχμιο εμφανίζεται, ο λαός μας θα αποφασίσει αν θα ζήσει υπό δικτατορία ή ελεύθερα, αν θα ζήσει υπό την τυραννία ενός ανδρός ή αυτόνομα», είπε ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατά την συνεδρίαση του DTK.

«Έχουμε αποφασίσει επ’ αυτού. Οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να ενωθούν μαζί μας και να μας υποστηρίξουν. Η πραγματικότητα του Κουρδιστάν υπάρχει. Ίσως οι Κούρδο να έχουν δικό τους ανεξάρτητο κράτος, ένα ομόσπονδο κράτος και καντόνια και αυτόνομες περιοχές, επίσης», είπε ο Ντεμιρτάς και σίγουρα οι λόγοι, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, μάλλον δεν ενθουσίασε την Άγκυρα.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου