ΙΣΠΑΝΙΑ: Πρώτος ο Ραχόϊ... αλλά με κεντροαριστερή πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο! - Συγχαρητήρια Αλ. Τσίπρα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ με την πραγματικότητα των αριθμών που βγάζει κεντροαριστερή πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας και νικητής των εκλογών, Μαριάνο Ραχόι δήλωσε, ενώπιον των υποστηρικτών του στη Μαδρίτη, ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σχηματίσει κυβέρνηση, τονίζοντας η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχουν θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές του κόμματός του.

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Μαδρίτη, ο Ραχόι προειδοποίησε ότι οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι εύκολες και ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.

Τι έβγαλαν οι κάλπες

Στις εκλογές, όπου ψήφισαν 25.343.047 Ισπανοί, κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, τις 350 έδρες του ισπανικού κοινοβουλίου καταλαμβάνουν με 28,72% και 123 έδρες το Λαϊκό Κόμμα, με 22,02% και 90 έδρες το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ ακολουθούν οι σχηματισμοί των Podemos που αθροιστικά καταλαμβάνουν 69 έδρες και με 13,93% και 40 έδρες οι Ciudadanos.

Στην αρχή της εκλογικής βραδιάς, το exit poll της ισπανικής δημόσιας τηλεόρασης είχε δώσει στους Podemos τη δεύτερη θέση, τοποθετώντας το μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο ένα κόμμα, πρέπει να έχει 176 έδρες στο σύνολο των 350.

Όπως έχουν, πλέον, διαμορφωθεί οι συσχετισμοί στο ισπανικό Κογκρέσο, ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με τη στήριξη των Σοσιαλιστών, δηλαδή να αποκτήσει η Ισπανία έναν «μεγάλο συνασπισμό», προοπτική που ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου PSOE και γενικός γραμματέας του, Πέδρο Σάντσεθ έχει αποκλείσει προεκλογικά.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το CNN.gr, οι αναλυτές θεωρούσαν πολιτική αυτοκτονία μία τέτοια εξέλιξη για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι παρά τη δεύτερη θέση που κατέλαβαν, βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν κατά επτά σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες από την αναμέτρηση του 2011, όπου το Λαϊκό Κόμμα είχε πάρει την αυτοδυναμία.

Οι σαράντα έδρες των Ciudadanos δεν αρκούν στο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είδε τα ποσοστά του να καταρρέουν, για το σχηματισμό κεντροδεξιάς συνεργασίας συντηρητικών-φιλελευθέρων.

Αντίθετα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με τους Podemos, τις έδρες της Ενωμένης Αριστεράς και των μικρότερων κομμάτων των περιφερειών που εισήλθαν στο κοινοβούλιο αθροίζουν πάνω από 180 έδρες, φέρνοντας στο προσκήνιο σενάρια Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ θα δώσει τη διερευνητική εντολή στο πρώτο κόμμα, το οποίο αν δεν καταφέρει εντός 48 ωρών να σχηματίσει κυβέρνηση, την παραδίδει στο δεύτερο, διαδικασία που θα εξελιχτεί εντός της εβδομάδας και από την οποία θα κριθούν πολλά τόσο εντός όσο και εκτός Ιβηρικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγχαίρει Ιγκλέσιας και Podemos 

Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ισπανία.

Σύμφωνα με άτυπο σημείωμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα Δευτέρα με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα των Podemos, που καταγράφονται πλέον ως τρίτη δύναμη με ποσοστό 20,6%.

Οι δύο ηγέτες, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας».