Έρχονται και οι μειώσεις προσωπικού στις τράπεζες

τράπεζες, τραπεζοϋπάλληλοι,
ΑΜΕΣΑ στο προσκήνιο θα φέρει το θέμα της απασχόλησης στις τράπεζες, η εντατικοποίηση της υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης από το νέο έτος. Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων θα ξεκινήσουν στις 15 Ιανουαρίου, με στόχο τη διασφάλιση της απασχόλησης και τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών στο εισόδημα.

Θα πρόκειται για τις δυσκολότερες διαπραγματεύσεις, όχι μόνο επειδή θα έχουν περιθώριο ολοκλήρωσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αντί για το εξάμηνο που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία, αλλά κυρίως γιατί γίνονται σε ασφυκτικά δεδομένα για τις τράπεζες.

Μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, οι τράπεζες οφείλουν να υλοποιήσουν δύσκολα πλάνα αναδιάρθρωσης με τελικό στόχο την επιστροφή τους στην κερδοφορία. Η τελευταία, επειδή δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εσόδων, θα επιδιωχθεί μέσω της περαιτέρω συμπίεσης του κόστους, η οποία περιλαμβάνει και μειώσεις προσωπικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, με τα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν στην DGComp οι τράπεζες πρόσφατα, ανέλαβαν την υποχρέωση να μειώσουν περαιτέρω το προσωπικό τους κατά 5.500 άτομα μέχρι τα τέλη του 2017.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τη μεγαλύτερη δέσμευση έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς, με τη μείωση του προσωπικού της κατά 2.900 άτομα και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 1.500 άτομα, η Eurobank με 1.000 άτομα και η Alpha Bank με μόλις 173. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις προσωπικού για την Τράπεζα Πειραιώς και για τη Eurobank θα γίνουν και μέσω των θυγατρικών τους, ενώ για την Εθνική προβλέπεται ότι οι μειώσεις θα γίνουν μόνο από την τράπεζα.

Οι δεσμεύσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης για συνολικές αποχωρήσεις 5.500 απασχολούμενων στις τράπεζες αναμένεται να υλοποιηθούν μέσω συνταξιοδοτήσεων και νέων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Μέσω εθελουσίων εξόδων το προσωπικό των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 20.000 άτομα από το 2009 μέχρι και το 2014. Έτσι από 4.160 καταστήματα και 64.150 άτομα προσωπικό το 2009, το 2014 οι τράπεζες είχαν 43.500 εργαζόμενους και δίκτυο 2.516 καταστημάτων.

Εφόσον οι εθελούσιες ξαναπροχωρήσουν, τότε είναι σίγουρο ότι θα είναι πολύ λιγότερο ελκυστικές για τους εργαζόμενους και με σημαντικά μικρότερο κόστος για τις τράπεζες σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό διότι οι εθελούσιες έχουν επικριθεί σφόδρα για τα δεινά του ασφαλιστικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης τον Δημήτρη Στρατούλη, είχε αντιτεθεί στις εθελούσιες εξόδους εξαιτίας της επιβάρυνσης για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, ο κ. Στρατούλης είχε απευθυνθεί στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ζητώντας του την προκήρυξη και ανάθεση ειδικών οικονομικών μελετών σχετικά με τη δαπάνη που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και ενδεχομένως σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) που εφάρμοσαν τράπεζες για το προσωπικό τους.

Με βάση τα οικονομικά δεδομένα των τραπεζών, αλλά και την προϊστορία του θέματος των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, εκτιμάται ότι στα νέα προγράμματα που θα ετοιμάσουν οι τράπεζες το bonus για την αποχώρηση θα είναι σχεδόν στο ήμισυ των προγραμμάτων του 2013 και 2014. Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα αυτά, οι εργαζόμενοι για να αποχωρήσουν έφταναν να λαμβάνουν μέχρι και 45 μισθούς, με το ανώτερο ποσό να φτάνει τις 170.000 - 180.000 ευρώ. Παράλληλα, διατηρούσαν για μια διετία προνομιακά ασφαλιστικά προγράμματα και συνέχιζαν να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους με προνομιακά επιτόκια.
 
Νένα Μαλλιάρα / Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου