Η κυβέρνηση της Αριστεράς αυξάνει τον κατώτερο μισθό στη Πορτογαλία

Πορτογαλία,
ΘΕΤΙΚΟ δείγμα από την Πορτογαλική κυβέρνηση με στήριξη της Αριστεράς, η νέα πορτογαλική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό έως τα 600 ευρώ μέχρι το 2019.   

Αύξηση 25 ευρώ ή 4,95% θα εφαρμόσει στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου 2016 η κυβέρνηση της Πορτογαλίας - αυξάνοντάς τον σε 530 ευρώ - παρά την «γκρίνια» των εργοδοτών της χώρας για το μέτρο.

Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ιβηρικής χώρας, που στηρίζεται από το Μπλόκο της Αριστεράς και τους Κομμουνιστές της Πορτογαλίας, παρά το ότι, δυστυχώς, αποδέχεται σειρά περιορισμών της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό με νομοθετική πράξη, καθώς οι διαπραγματεύσεις εργοδοτών και συνδικάτων δεν κατέληξαν σε μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο Ζουζέ Βιέιρα ντα Σίλβα, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ότι ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί από την 1η του μηνός με πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρά το γεγονός ότι οι ενώσεις εργοδοτών και τα συνδικάτα δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη συλλογική τους διαπραγμάτευση.

Ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσει να απορροφήσουν την αύξηση, αλλά προς το παρόν δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κάτι για το οποίο πίεζαν οι ενώσεις τους.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μεγαλύτερες απολαβές, αλλά οι εταιρείες δεν μπορούν να φορτωθούν με αυξήσεις αυτού του μεγέθους, τις οποίες δεν μπορούν να απορροφήσουν εν μια νυκτί», είπε ο Αντόνιου Σαράιβα, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων της Πορτογαλίας.

Κατά τη διάρκεια ισχύος του μνημονίου της Πορτογαλίας - τα έτη μεταξύ 2011 και 2014 - ο κατώτατος μισθός είχε παραμείνει στα 485 ευρώ.

Στο τέλος του 2014 είχε αυξηθεί στα 505 ευρώ, ενώ η νέα πορτογαλική κυβέρνηση επιδιώκει να τον αυξήσει έως τα 600 ευρώ μέχρι το 2019.