Αίρονται τα capital controls για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Μάλιστα γνωστοποίησε πως ήδη ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υπογράψει τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα νέα αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στο επενδυτικό κλίμα, μετά και τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Σημειώνεται πως χθες ο υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε εκτιμήσει ότι μπορεί να γίνει άρση των capital controls συνολικά ως τα μέσα του 2016.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, στη Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο κ. Γκότσης τόνισε πως πρώτο μέλημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η άσκηση της εποπτείας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πρόσθεσε δε ότι, ο ρόλος της ΕΚ πρέπει να είναι προληπτικός. Εκτός όμως απο την άσκηση εποπτείας στόχος της νέας Επιτροπής είναι να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο που να προσελκύσει νέες επενδύσεις με την εισαγωγή καινοτόμων εταιρειών στο χρηματιστήριο, δηλαδή να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού προκειμένου να τροφοδοτηθεί με κεφάλαια η πραγματική οικονομία.

Ο κ. Γκότσης, επίσης ανακοίνωσε ότι, θα επιδιωχθεί η δημιουργία και οργάνωση της αγοράς εταιρικών ομολόγων στο χρηματιστήριο ώστε να αντλούν κεφάλαια οι επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η ενδυνάμωση του θεσμού των συλλογικών επενδύσεων καθώς και της ανάπτυξης του θεσμού της εναλλακτικής χρηματοδότησης, η δημιουργία θεσμικού πλασίου για το Crowd funding.

Σε ότι, αφορά το short selling (απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων) η απαγόρευση θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, και η εισήγηση του κ. Γκότση θα προτείνε να παραμείνει ως έχει η απαγόρευση.