Έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποιεί για νέες επιθέσεις του ISIS

Ένα νέο έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου που είδε το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα προειδοποιεί για νέες επιθέσεις του ISIS. Το έγγραφο μάλιστα κάνει λόγο για ακόμα πιο τρομερές επιθέσεις του ΙΚ με τη χρήση χημικών.

Για περαιτέρω επιθέσεις σε κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης, ακόμα πιο βάναυσες από εκείνες του Παρισιού, γίνεται λόγος στο έγγραφο, το οποίο σκάει σαν βόμβα μόλις δυόμισι εβδομάδες μετά την αιματηρή επίθεση της 13ης Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, το έγγραφο τονίζει πως: 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας χημικής ή βιολογικής επίθεσης στο έδαφός τους από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή (γνωστό ως ISIS ή ISIL).

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2015, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα, τη χερσόνησο του Σινά, τη Βηρυτό, την Τυνησία και το Παρίσι, για τις οποίες το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη, έχουν στοιχίσει τη ζωή 500 ατόμων. Αμέσως μετά την πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι, οι τζιχαντιστές απείλησαν με περαιτέρω επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Το ΙΚ έχει ορκιστεί ότι στο μέλλον οι επιθέσεις θα είναι πιο θανατηφόρες και ακόμη πιο συγκλονιστικές. Αυτό ώθησε τους ειδικούς στο να προειδοποιούν ότι η τρομοκρατική ομάδα μπορεί να σχεδιάζει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει διεθνώς απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής σε μελλοντικές επιθέσεις.

Στις 19 Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, προειδοποίησε ότι το ISIS/Daesh ίσως σχεδιάζει χημική ή βιολογική επίθεση. Προς το παρόν, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά υλικά για επιθέσεις στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πρέπει να είναι σε επιφυλακή, και θα πρέπει να εξετάσουν την αντιμετώπιση της πιθανότητας μιας τρομοκρατικής επίθεσης με χημικά, βιολογικά, ή ακόμα και πυρηνικά όπλα.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για την πρόληψη επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος και την προετοιμασία για τα χειρότερα σενάρια. Ωστόσο, ορισμένα κενά παραμένουν, ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών».

Σε άλλο σημείο του εγγράφου τονίζεται πως η χρήση χημικών έχει γίνει ήδη σε Ιράκ και Συρία. «Το ISIS έχει στρατολογήσει εκατοντάδες ξένους μαχητές, περιλαμβανομένων κάποιων με πτυχία στη Φυσική, τη Χημεία, και την Επιστήμη Υπολογιστών, οι οποίοι, σύμφωνα με ειδικούς, μπορούν να δημιουργήσουν θανατηφόρα όπλα από πρώτες ύλες».

Ακόμα ο επικεφαλής της Europol έχει προειδοποιήσει για τη δύναμη της τρομοκρατικής οργάνωσης, λέγοντας πως «Έχουμε να κάνουμε με μία πολύ καλά οργανωμένη τρομοκρατική οργάνωση - και από οικονομικής πλευράς- η οποία είναι ενεργή στους δρόμους της Ευρώπης. Πρόκειται για την πιο σοβαρή τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος τα τελευταία δέκα χρόνια». 

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με το Reuters, 2 τρις δολάρια είναι η περιουσία του ISIS, ενώ κάθε χρόνο έχει έσοδα που αγγίζουν τα 2,9 δισ. δολάρια.


Στον χάρτη του Institute for the Study of War φαίνονται οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι το Δεκέμβριο του 2015.

 Ολόκληρο το έγγραφο  ΕΔΩ »»»
ipop.gr