Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Ο υπουργός Άμυνας που «παίζει με τη φωτιά»!

Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν,
Στο τέλος του 2015, η BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, δημοσίευσε έγγραφο που ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία είχε υιοθετήσει "μια παρορμητική πολιτική παρέμβαση". Παρουσίαζε τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ως πολιτικό παίκτη που αποσταθεροποιεί τον αραβικό κόσμο μέσω πολέμων "δι' αντιπροσώπων" στην Υεμένη και Συρία....


Ο πιο νέος υπουργός Άμυνας του κόσμου, είναι από τη Σαουδική Αραβία, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, 29χρονος γιος του γηραιού βασιλιά Σαλμάν, και παίζει με τη φωτιά για να ωθήσει τη χώρα του στη συμμετοχή σε νέους πολέμους στη Μέση Ανατολή, παρατηρούν οι Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) αναφέρει ο «Independent».

Η BND σε έκθεση της του περασμένου Δεκεμβρίου που ήρθε τότε στο φως, δεν έτυχε της προσοχής των ΜΜΕ καθώς συνέπεσε με την τρομοκρατική επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανική κυβέρνηση επέκρινε δημοσίως την έκθεση μετά από επίσημη διαμαρτυρία της Σαουδικής Αραβίας, το έγγραφο δίνει μια σαφή προειδοποίηση για «παρορμητική και παρεμβατική πολιτική» της Σαουδικής ελίτ στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Από την ώρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως ΥΠΑΜ της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά των Χούτι στην Υεμένη που όμως βοήθησε την εξέλιξη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Η δεύτερη χώρα που έχει πληγεί από τις επιλογές του πολεμοχαρή πρίγκηπα είναι η Συρία: Εκτός από Ισλαμικό Κράτος, ο στρατός της χώρας βρέθηκε αναγκασμένος να πολεμά και το Στρατό της Κατάκτησης όπως ονομάζεται που τον δημιούργησε η Σαουδική Αραβία και αποτελείται από τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα και του Αχράρ αλ Σαμ.

Η τελευταία δράση της Σαουδικής Αραβίας που αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή ήταν η εκτέλεση των 46 συμπεριλαμβανομένου του ιεροκήρυκα Νιμρ αλ Νιμρ, γεγονός που εξόργισε τους σιίτες σε όλο τον κόσμο.

Σε τοπικό επίπεδο η πολιτική του πρίγκιπα και Υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός της αύξησης της δημοτικότητας του στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Σαουδικής κοινωνίας.

Σε επιστολή που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, οι αντίπαλοι του στη βασιλική οικογένεια, τον κατηγορούν για αλαζονεία.

Αυτή η επιστολή ωστόσο δεν βρήκε αποδοχή από τους πολίτες της χώρας που υποστηρίζουν τον νεαρό ΥΠΑΜ.

Ο Independent καταλήγει με ένα ερώτημα: Σε ποιο βαθμό θα οδηγήσει τη σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αυτός ο άνθρωπος;

Είναι πιθανό να σκέφτεται μια στρατιωτική επιχείρηση κόντρα στην Τεχεράνη, μια τρομακτική πιθανότητα για μια περιοχή ήδη διαλυμένη από σεχταριστικούς πολέμους και πλέον η αποσταθεροποίηση της απειλεί όλο τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου