ΔΝΤ: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2016

Η ΕΞΕΛΙΞΗ των πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η πορεία της κινεζικής οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και η διαδικασία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου θα είναι οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Maurice Obstfeld, σε συνέντευξή του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

«Σε ορισμένες χώρες», σημείωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, «υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα. Το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Με παρηγορεί η σκέψη, ωστόσο, ότι στο τέλος του 2015 είχαμε ένα πολύ καλό νέο για το διεθνές νομισματικό σύστημα: Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τελικά τη μεταρρύθμιση των ποσοστών συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ που είχαν συμφωνηθεί το 2010. Μεταξύ άλλων, η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα του ΔΝΤ να αντιμετωπίζει μελλοντικές προκλήσεις, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές».


Αναφερόμενος στην Κίνα, ο κ. Obstfeld σημείωσε: «Η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς μεταβαίνει από ένα μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις και τη μεταποίηση σε ένα άλλο που βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις, όμως, από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, μέσω των μειωμένων εισαγωγών της και της χαμηλότερης ζήτησης για πρώτες ύλες, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπαμε. Σημαντικές προκλήσεις παραμένουν για την αναδιάρθρωση (της κινεζικής οικονομίας) όσον αφορά τις αδυναμίες στους ισολογισμούς των κρατικών επιχειρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη γενική ευελιξία και τον ορθολογισμό στην κατανομή των πόρων. Ρυθμοί ανάπτυξης χαμηλότεροι από τους επίσημους στόχους θα μπορούσαν να τρομάξουν ξανά τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές - αλλά και πάλι, βραχυχρόνιες μέθοδοι για την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη θα μπορούσαν απλά να διευρύνουν τις οικονομικές ανισορροπίες, μεταθέτοντας στο μέλλον πιθανά προβλήματα».

Για την προσφυγική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε: «Η κρίση των προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ικανότητα απορρόφησής τους από τις οικονομίες της ΕΕ και τις αγορές εργασίας της, αλλά περισσότερο για τα πολιτικά συστήματα. Το σχέδιο της κοινής φύλαξης της περιφέρειας της ΕΕ και οι σχετικές εντάσεις που αφορούν την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη θα είναι υπό παρακολούθηση… Ανεξάρτητα από τα προσφυγικά ζητήματα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις - από την Ιβηρική Χερσόνησο έως την Ελλάδα και την Ουκρανία».

Σχετικά με τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, ο κ. Obstfeld ανέφερε: «Η κλιματική αλλαγή και η προσπάθεια να περιορισθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν μία βραδέως εξελισσόμενη κρίση, την οποία αγνοούμε επικίνδυνα. Η συμφωνία στο Παρίσι (COP21) ήταν ένας θρίαμβος για τη διεθνή συνεργασία. Το 2016, θα δούμε πώς οι εθνικές πρωτεύουσες θα αντιδράσουν και θα έχουμε μία πρώτη γεύση, αν η συμφωνία αυτή προωθεί αποτελεσματικά τη διεθνή συνεργασία.

«Τέλος», τόνισε ο αξιωματούχος, «υπάρχει το διεθνές εμπόριο , το οποίο υπέστη πισωγύρισμα τα τελευταία χρόνια, καθώς η αύξηση του επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Θα περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο η εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (TPP); Θα ξέρουμε πιθανόν την 'Ανοιξη. Εάν περάσει, θα αποτελέσει προηγούμενο για την εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ; Ο γύρος της Ντόχα απέτυχε ουσιαστικά τον περασμένο μήνα στο Ναϊρόμπι. Εάν ευρύτερες πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες φύγουν από το τραπέζι, θα είναι δυνατό να προχωρήσει η απελευθέρωση του εμπορίου παρά ταύτα με χρήσιμο τρόπο σε πιο περιορισμένη κλίμακα; Οι απαντήσεις είναι σημαντικές για όλες τις χώρες του ΔΝΤ».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου