Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη βουλή για το Ασφαλιστικό.

"ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ" ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Την πρώτη τους αντιπαράθεση στη Βουλή είχαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.


Η σύγκρουση περιστράφηκε γύρω από τις ευθύνες για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των προτεινόμενων ρυθμίσεων, επεκτάθηκε όμως γρήγορα σε αλληλοκατηγορίες περί κομματικού κράτους και εκατέρωθεν βολές περί νεομαρξισμού και νεοφιλελευθερισμού, αλλά και τη σχέση των δύο μεγάλων κομμάτων με το ΔΝΤ και τους δανειστές. O Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το in.gr, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι "αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δύνατο βρεθούν".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προκάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Παράλληλα, υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αλέξης Τσίπρας: Αν δεν πάρουμε μέτρα, το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει 

"Το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.

Υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο ερώτημα "αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό".

Απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε το ερώτημα "αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν "μαύρες τρύπες" σε αυτά στα χρόνια της κρίσης".

Απέδωσε την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στην "λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ", στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις "πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%".

"Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;" ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

Εξέφρασε την απορία του για την μη προσέλευση αγροτών στον διάλογο που τους καλεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές γεγονός».

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Είστε η πιο επιζήμια κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

Αναλογιστική μελέτη η οποία έδειχνε ότι το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060 κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις βολές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της δαχειριστικής ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Τάσο Γιαννίτση και την απόπειρά του για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, παραδέχτηκε ευθύνες της παράταξής του, ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό «ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την αρχιτεκτονική του νόμου του 2010 και κάλεσε την κυβέρνηση να αναζητήσει ισοσύναμα χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ιδιαίτερα -όπως είπε- περιορίζοντας «τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα «πολύ ανησυχητική» και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έχουν «μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση σε ένα χρόνο».

Περιέγραψε με μελανά χρώματα τον απολογισμό του περασμένου χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της δημοκρατικής Ελλάδος», η οποία -πρόσθεσε- οδήγησε στα όρια εξόδου από Ευρωζώνη, έκλεισε τις τράπεζες, αύξησε την ανεργία, υπονόμευσε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

«Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τα πράγματα στη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα. Έχετε αποτύχει, κοροϊδέψατε συστηματικά τους έλληνες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας στις βολές του Αλέξη Τσίπρα για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά;»

Πάνος Καμμένος: Φόρος επί τραπεζικών συναλλαγών για μείωση εισφορών αγροτών  

Πρόταση να θεσπιστεί φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος καλώντας τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να την εξετάσει.

Ωστόσο ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι ελαφρύνσεις πρέπει να υπάρξουν μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Κατά την ομιλία του και υπερασπιζόμενος την κυβερνητική μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων τόσα χρόνια που εναλλάσσονταν στην εξουσία, καταστρέφοντας το σύστημα.

Δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στα δισεκατομμύρια που χάθηκαν γιατί έπαιξαν την περιουσία των Ταμείων στο Χρηματιστήριο, αλλά και στο PSI που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων με κόστος 13 δισ. ευρώ, γεγονός για το οποίο απέδωσε ευθύνες και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μάλιστα, προκειμένου να αποδείξει ότι με ορθή διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων το σύστημα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ακόμη τη συμβολη στην καταστροφή του Ασφαλιστικού πολιτικών επιλογών που έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης.

«Ζητάμε την απόδοση ποινικών ευθυνών σε εκείνους που μέχρι σήμερα διέλυσαν τα Ταμεία. Δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Σχολιάζοντας δε την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Π.Καμμένος σχολίασε ότι είχε άρωμα Σημίτη με αναφορές στην μεταρρύθμιση που είχε προτείνει ο Τ.Γιαννίτσης. «Σας υπενθυμίζω ότι τότε πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Μ.Εβερτ και από αυτή την πτέρυγα δίνονταν μάχες εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γιαννίτση».

«Μετά τη συνεργασία με τον ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα ξεχάσατε;».

 Νίκος Μιχαλολιάκος: Το νέο ασφαλιστικό εξοντώνει ότι υγιές και παραγωγικό στον τόπο

 Διάκριση σε βάρος του κόμματός του, κατήγγειλε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος και υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή εξαιρέθηκε από την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 
"Είναι μία διάκριση από εσάς που είστε κατά των διακρίσεων" είπε, και αναρωτήθηκε "εάν οι 400.000 ψηφοφόροι του κόμματός του δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και δεν παίρνουν συντάξεις".

Στην ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο ασφαλιστικό, "εξοντώνει, ότι υγιές και παραγωγικό στον τόπο" και τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ότι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για τις αλλαγές τις οποίες εισηγείται στο ασφαλιστικό, ενώ τα είχαν εγκρίνει με την ψήφο τους στις 14 Αυγούστου του 2015.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το "τζογάρισμα στο χρηματιστήριο", όπως το χαρακτήρισε, και την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ασφαλιστικοί φορείς με το PSI.

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε επίσης, ότι έπρεπε να έχει γίνει ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών φορέων όπως έγινε με τις τράπεζες, και "ζήτησε την κατάργηση του νόμου "περί ευθύνης υπουργών", ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις απώλειες των ταμείων".
 
Φώφη Γεννηματά: Πάρτε πίσω τώρα την πρόταση για το ασφαλιστικό

«Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σχέδιο» για το Ασφαλιστικό, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Πάρτε το πίσω τώρα». Η κ. Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι προτάσεις της για το ασφαλιστικό δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν οδηγούν σε λύση του ασφαλιστικού αλλά στη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο, δήλωσε η κ Γεννηματά και υπογράμμισε πως οδηγεί σε μειώσεις των συντάξεων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Τσίπρα: «Ξεπεράσατε τον εαυτό σας με απύθμενο θράσος».

«Κατανοώ τον πανικό για τα αδιέξοδα της πολιτικής σας, ο πανικός σας οδηγεί σε αλαζονεία. Από την αλαζονεία της εξουσίας περάσατε στην αλαζονεία της αδυναμίας. Πια δεν σας πιστεύει κανείς» τόνισε.

«Ακούσαμε πάλι ψέματα, διχαστικά ζητήματα, πόλωση. Για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι. Καταλάβαμε κύριε Τσίπρα. Η αναζήτηση εχθρών καλά κρατεί. Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εχθρούς και βαρβάρους» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Στρέφοντας τα βέλη της στην ΝΔ, η κ. Γεννηματά είπε ότι περνά σε έναν άλλο πόλο, τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι αντι-ΣΥΡΙΖΑ» είπε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται δουλειά και όχι πυροτεχνήματα.

Η κ. Γεννηματά είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική παράταξη που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά στο ασφαλιστικό 

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και ζήτησε την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου.

«Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σχέδιό της για το ασφαλιστικό μπορεί να βελτιωθεί, να στήσει ψεύτικο καβγά με τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση, το σχέδιο δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποίηση, πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, όπως ζητάνε χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Συμπλήρωσε ότι από την πρώτη στιγμή το κυβερνητικό σχέδιο στήριξαν ο ΣΕΒ και οι άλλες οργανώσεις του κεφαλαίου και οι ευρωπαίο εταίροι, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί το πάγιο αίτημα όλων αυτών να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να μετατραπεί σε ατομική υπόθεση.

Συμπλήρωσε πως τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, καραδοκούν να αρπάξουν τη λεία από την κατάαρευση του συστήματος, από κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής του κράτους.

Ειδικώς προς τις κυβερνητικές αναφορές για το ασφαλιστικό, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι:
  • Αναφέρει ψευδώς πως δε θα υπάρχουν νέες μειώσεις στους νυν συνταξιούχους, όταν η ίδια το καλοκαίρι έφερε νέο πλήγμα σε αυτές.
  • Οι συντάξεις μειώνονται, μέσω του νέου υπολογισμού τους. Κι οι μειώσεις αφορούν νέους και παλιούς συνταξιούχους, αφού η «προσωπική διαφορά» που θα καταβάλλεται στους παλιούς συνταξιούχους θα μπορεί να μειωθεί ανά πάσα στιγμή και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.
  • Διαλύει τις επικουρικές, μειώνοντας το συνολικό ποσό που παίρνει ένας συνταξιούχος, τον οποίο δεν το ενδιαφέρει αν η μείωση είναι στην κύρια ή την επικουρική, αλλά το ότι μπαίνουν στην τσέπη του λιγότερα.
  • Μειώνει δραστικά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με νέα εισοδηματικά κριτήρια και καταργεί το επίδομα, το 2019.
  • Τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνει στο έλεος της τύχης τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι για οποιονδήποτε λόγο, ανίκανοι για εργασία.
 Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αν δεν θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Σταύρος Θεοδωράκης: Περιορίστε το κομματικό κράτος για το ασφαλιστικό  

Πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας και κυρίως προς την κυβέρνηση να περιορίσουν το κομματικό τους κράτος για το ασφαλιστικό κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε αρχικά στους αγρότες, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει, όπως είπε, να τους κοροϊδεύει, να τους πει την αλήθεια και να ζητήσει συγγνώμη διότι «τους υποσχεθήκατε τα πάντα χωρίς να έχετε σχέδιο για τίποτα».

«Δεν θα τους ξεγελάσετε με χάντρες. Κατάλαβαν ότι τους εξαπατήσατε για να πάρετε την εξουσία. Βλέπουν τον τρόπο που πολιτεύεστε. Ξέρουν για τις σπατάλες σας. Για το κομματικό σας κράτος. Για τις χιλιάδες των μετακλητών σας υπαλλήλων», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέθεσε την πρότασή του με την οποία υπάρχει, όπως εκτίμησε, εξοικονόμιση άνω των 100 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς: «Καταργήστε τώρα με έναν νόμο και ένα άρθρο τον νόμο Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες».

«Αυτή είναι η δική μας συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση. Μια πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας – που εξέθρεψαν το κομματικό κράτος – αλλά βεβαίως κυρίως προς την κυβέρνηση.

»Με μια τροπολογία διπλασιάσατε τις διοικήσεις δημόσιων οργανισμών φέρτε λοιπόν τροπολογία που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε.

»Θα είναι και ένα μήνυμα προς την κοινωνία. Περιορίζουμε το κομματικό μας κράτος για το ασφαλιστικό. Αντέχετε; Ή θα επιμείνετε στο αντίστροφο μήνυμα. Όλα θυσία στο κομματικό κράτος;» είπε.

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «η πολιτική τάξη της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». «Ήσασταν μαζί κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση» τόνισε.

Βασίλης Λεβέντης: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική

Την πρότασή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα και τον πρόεδρο της ΝΔ «να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα κόμματα περιμένουν ειλικρίνεια. «Επιμένετε στον ΣΥΡΙΖΑ στην άποψη ότι με λιγότερα λεφτά δεν κόβετε τίποτα. Τότε γιατί δεν κρατάτε το παλιό σύστημα των κκ. Σαμαρά και Παπανδρέου; Ποιον κοροϊδεύετε;» είπε.

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε και πάλι τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στον υπουργό Εργασίας για να στηρίξει η Ένωση Κεντρώων το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα να συγχωνευθούν οι πολλές συντάξεις σε μία, να μπει πλαφόν στα 1.500 ευρώ, να κοπούν οι συντάξεις των τέως βουλευτών και να μπει «μαχαίρι» στις αποδοχές «των πλουσίων» άνω των 3.000 ευρώ.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα 



Η ομιλία του Προέδρου ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκη 



επιμέλεια: Σπύρος Γκανής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου