Στο δόκανο των Εισαγγελέων οι συμμορίτες του ευρώ που στέλνουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό!

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθση της "λίστας Μπόργιανς" καθημερινά βρίσκονται μπροστά σε χιλιάδες ταυτοποιήσεις προσώπων τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία τα εκατομμύρια ευρώ που έστελναν στο εξωτερικό.
 
του Θόδωρου Κατσανέβα* 
 
Τα περισσότερα "μπουμπούκια" της συμμορίας του ευρώ, οι εγκάθετοι δημοσιογράφοι-τηλεπερσόνες που οργίλοι καταγγέλουν καθημερινά τη δραχμολανία, αλλά και όμοιοί τους πολιτικοί,και επιχειρηματίες θαλασσοδανειστές και μαζί τους ένα γραφείο τελετών ( ! ), κρύβονται πίσω από ροές εκατομμυρίων ευρώ προς την τράπεζα της Ελβετίας UBS και αποτελούν μέρος της αποκαλούμενης λίστας Μπόργιανς – από το όνομα του υπουργού Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση. Γυναίκα μεγαλοδημοσιογράφος και τηλεπερσόνα που διαρηγνύει τα ιμάτιά της υπέρ του ευρώ και κατά της "συμμορίας της δραχμής", έχει αποστείλει την επίμαχη πενταετία το ποσόν των 2,5 εκατ. ευρώ. 
 
Η ανακοίνωση των ονομάτων αναμένεται με ενδιαφέρον για να ξεγυμνωθεί τελείως η ξεφτιλισμένη πραγματική συμμορία, η "συμμορία του ευρώ" κυρίως των αργυρώνητων δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που παραπλανούν τον ελληνικό λαό μιλώντας για τη "συμμορία της δραχμής", καταγγέλοντας τρίτους για το έγκλημα που διαπράττουν οι ίδιοι.

Ποσό 100 εκατ. ευρώ έχει σταλεί από φυσικό πρόσωπο, από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, επίσης λάτρης του ευρώ, ενώ στο top-10 των εμβασμάτων βρίσκονται και μεγάλες εταιρείες με αποστολές 200-300 εκατ. ευρώ. 

Οι οικονομικοί εισαγγελείς κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου, Γιάννης Δραγάτσης, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης καθημερινά βρίσκονται μπροστά σε χιλιάδες ταυτοποιήσεις προσώπων τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία τα εκατομμύρια ευρώ που έστελναν στο εξωτερικό. 

Για την περίοδο 2005-09, τα 9.500 εμβάσματα που κατευθύνονταν στην ελβετική τράπεζα ή εισέρχονταν από την ίδια τράπεζα στην Ελλάδα καταγράφουν ένα πλέγμα φοροδιαφυγής, αλλά και κυκλοφορίας «μαύρου χρήματος» από και προς τη χώρα μας. 

Σύντομα θα ταυτοποιηθούν άλλα 35.000 εμβάσματα με στόχο να φτάσουν τις 100.000, τα οποία θα αποκαλύψουν και τους κωδικούς που εμπεριέχονται στη λίστα Μπόργιανς. 

Στη λίστα Μπόργιανς, όπως έχει ταυτοποιηθεί με βάση τον κατάλογο των εμβασμάτων που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν εντοπιστεί και μεγαλοδικηγόροι (κάποιοι ασχολούνται με υποθέσεις εξοπλιστικών), ενώ άλλος μεγαλοδικηγόρος έχει στείλει 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία. Γιατροί του Κολωνακίου αποτελούν επίσης μέρος του καταλόγου με συχνές αποστολές εμβασμάτων, αφού, όπως φαίνεται, κινούσαν τα ποσά και σε νυχτερινές ώρες αμέσως μετά τις επισκέψεις των υψηλών πελατών τους. 

Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20.000 καταγραφές ποσών από τις οποίες 12.000-13.000 κινήσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Από αυτές αποκαλύπτεται ότι φορολογικό-εισπρακτικό αντικείμενο υπάρχει για τουλάχιστον 1.000 πρόσωπα, τα οποία επιχειρούσαν να φέρουν στην Ελλάδα μέσω εμβασμάτων της UBS ποσά τα οποία επένδυαν στη συνέχεια σε ακίνητα ή αγορά άλλων άυλων τίτλων κ.ά. 

Ιδιαίτερο κεφάλαιο για την έρευνα των εισαγγελέων αποτελεί η εισδοχή ποσών σε offshore εταιρείες. Πολλές φορές τα εκατομμύρια ευρώ ξεκινούσαν από εταιρείες με έδρα τον Παναμά, τις Βερμούδες, τη Λιβερία ή τα νησιά Γκέρνσεϊ για να καταλήξουν σε άλλες υπεράκτιες με έδρες φορολογικούς επίσης παραδείσους, όπως το νησί Τορτόλα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Κέιμαν κ.ά. 

Ερευνάται μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή επενδυτική εταιρεία η οποία εμφανίζεται συχνά να μεσολαβεί στην Ελβετία για την αποστολή μεγάλων ποσών σε φυσικά πρόσωπα καθώς είναι εντυπωσιακά τα ποσά που έχουν διακινηθεί. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζει επίσης η ταύτιση προσώπων της λίστας Μπόργιανς με τη λίστα Λαγκάρντ. Διαχειριστής της λίστας Λαγκάρντ, ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος, εμφανίζεται να διακινεί ποσά εκατομμυρίων και στη λίστα Μπόργιανς, κάτι πη εγείρει ερωτήματα για το αν υπάρχει συσχέτιση με «μαύρο χρήμα» που έχει φύγει από τη χώρα μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου