Νίκος Ξυδάκης: Επιχειρείται επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας

Προσφυγικό, Σένγκεν, Νίκος Ξυδάκης,
Με την έκτακτη αξιολόγηση αναφορικά με την κατάσταση στο χώρο Σένγκεν και την Ελλάδα, επιχειρείται με «μη εποικοδομητικό τρόπο» η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, είπε στην EurActiv o aναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης. 


«Η Ελληνική Κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασπάται και τους εταίρους να αλληλοκατηγορούνται. Η Ελλάδα δεν παράγει την προσφυγική κρίση, την υποδέχεται.

Η ασφαλέστερη οδός είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δυστυχώς πολύ λίγα έχουν γίνει», είπε.

Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι η αλληλοεπίρριψη ευθυνών «δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια σε καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας, υπό την επιτήρηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, σε συνεχιζόμενη ύφεση και ανεργία. Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της. Αναμένουμε από όλους τους εταίρους να πράξουν αναλόγως», υπογράμμισε.

«Θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση ενός κράτους –μέλους , με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση», κατέληξε.

Ερωτήματα για την έκθεση

Ανώτερη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε στην EurActiv στις Βρυξέλλες ότι η έκθεση αυτή έχει προκύψει μέσω διαδικασίας έκτακτης αξιολόγησης στις 10 – 13 Νοεμβρίου, κατά την οποία οι απεσταλμένοι της Επιτροπής εξέτασαν σημεία στον Έβρο, την Ορεστιάδα, τη Χίο και τη Σάμο. Σημειωτέον στον Έβρο και την Ορεστιάδα οι ροές είναι μηδαμινές.

«Η κατάσταση στο πεδίο έχει βέβαια αλλάξει άρδην από τότε», είπε.

Η ίδια πηγή συνέχισε, λέγοντας ότι η πρώτη εκδοχή της αναφοράς προέκυψε στις 9 Δεκεμβρίου και η ελληνική πλευρά είχε την δυνατότητα να σχολιάσει τα ευρήματα.

Η δεύτερη και τελική εκδοχή η οποία προέκυψε στις 12 Ιανουαρίου και έγινε αντικείμενο συζήτησης στο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, δεν είχε κοινοποιηθεί επισήμως στην Ελληνική πλευρά παρά μόνο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κολεγίου.

«Μεταξύ των δύο κειμένων, που βασίζονται στην ίδια έκθεση αξιολόγησης, υπάρχουν αλλαγές στη φρασεολογία».

«Η διαδικασία αυτή εγείρει τόσο πολιτικά όσο και διαδικαστικά-νομικά ερωτήματα. Επίσης θα αναμέναμε παρόμοιες αξιολογήσεις και για πολλά άλλα συνοριακά σημεία στην Ευρώπη, όπου υπήρξαν και υπάρχουν αυξημένες προσφυγικές ροές», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου