Ενόχληση της Κομισιόν για τις Σκουριές - Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, περιβάλλον,
H απόφαση της Eldorado να αναστείλει τις εργασίες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική φαίνεται να ενοχλεί την Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο γ' μνημόνιο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.


Ενοχλημένη εμφανίζεται η Κομισιόν με τη διένεξη μεταξύ της κυβέρνησης με την Εldorado, μετά την ανακοίνωση της καναδικής επιχείρησης ότι αναστέλλει το επενδυτικό της σχέδιο για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν με σαφέστατο τρόπο υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων είναι βασική παράμετρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η εκπρόσωπος αφού ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για την απόφαση που αφορά την επιχείρηση, στη συνέχεια όμως πρόσθεσε: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφιστάμενων».
 
Σκουρλέτης για Eldorado Gold: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

"Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας".

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: "όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή".

"Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας" επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου