Νόαμ Τσόμσκι: «Οι Ευρωκράτες αντέδρασαν με απόλυτο σαδισμό... στην Ελλάδα»!

Νόαμ Τσόμσκι, Συνέντευξη,
TRUTHOUT - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξ;η του στο Truthout.org τονίζει πως οι όροι των δανειστών έχουν καταρρακώσει την οικονομία της Ελλάδας, έχουν αυξήσει το χρέος, παρά την τεράστια περικοπή των δημοσίων δαπανών και έχουν “γονατίσει” τον παραγωγικό ιστό...

Ο αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι

“Η Ελλάδα έγινε ένας αγωγός από τον οποίο ευρωπαϊκά κονδύλια κατευθύνονται στις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης” αναφέρει ο αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στην οποία καταγγέλλει την ΕΕ για σαδισμό έναντι της χώρας μας αλλά και για τη στάση της στο προσφυγικό.

Τονίζει πως οι όροι των δανειστών έχουν καταρρακώσει την οικονομία της χώρας, έχουν αυξήσει το χρέος, παρά την τεράστια περικοπή των δημοσίων δαπανών και έχουν “γονατίσει” τον παραγωγικό ιστό.

“Θεωρητικά η Ελλάδα έλαβε δάνεια για να χρηματοδοτηθεί. Στην πραγματικότητα όμως έγινε αγωγός, ώστε με ευρωπαϊκά κονδύλια να στηριχτούν τράπεζες της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες κερδοσκόπησαν, έχασαν και τώρα ζητούν να διασωθούν με χρήματα των φορολογουμένων” αναφέρει σε συνέντευξη στο Truthout.org.

“Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να πουν τη γνώμη τους για την τύχη της χώρας, η αντίδραση των ευρωπαϊκών ελίτ ήταν αυτή του απόλυτου τρόμου, για την αυθάδεια που έδειξε. Πώς τόλμησαν οι Έλληνες να δείξουν σεβασμό στη Δημοκρατία, στη χώρα που αυτή γεννήθηκε;” συμπληρώνει.

“Οι Ευρωκράτες αντέδρασαν με απόλυτο σαδισμό, επιβάλλοντας αυστηρότερες απαιτήσεις ώστε να καταστρέψουν την Ελλάδα, κερδίζοντας παράλληλα ό,τι μπορούσαν για τους ίδιους. Στόχος του σαδισμού δεν είναι ειδικά ο ελληνικός λαός, αλλά οποιοσδήποτε τολμά να φανταστεί ότι οι απλοί πολίτες έχουν περισσότερα δικαιώματα από τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές”, σημειώνει.

“Γενικά τα μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της ύφεσης, δεν είχαν κανένα οικονομικό νόημα, όπως αναγνώρισε και το ΔΝΤ. Είναι δύσκολο να τα περιγράψει κανείς ως οτιδήποτε άλλο από έναν ταξικό πόλεμο, που επιζητεί να ξηλώσει τις κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις που ήταν οι μεγαλύτερες συνεισφορές της Ευρώπης στον σύγχρονο πολιτισμό” προσθέτει.

Σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξήγγειλε ότι θα τερματίσει τη λιτότητα και τελικά υπέγραψε νέα συμφωνία δανεισμού, αναφέρει πως δεν έχει καλή γνώση του θέματος και δεν γνωρίζει αν υπήρχαν άλλες λύσεις. “Αν είχαν δεχτεί κάποια ουσιαστική βοήθεια από δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη, θα τα είχαν καταφέρει” υποστηρίζει.



Για το προσφυγικό

Όσον αφορά το προσφυγικό καταγγέλλει πως η πολιτική της Δύσης και συγκεκριμένα η επέμβαση στο Ιράκ και η αποσταθεροποίηση της Λιβύης έχει δημιουργήσει τον ISIS και τα κύματα των προσφύγων. Επίσης, η ευρωπαϊκή πολιτική απομύζησης και του τελευταίου πόρου από την Αφρική έχει προκαλέσει την ακραία φτώχεια που σήμερα γεννά προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

“Το ευρωπαϊκό σύστημα παρουσιάζει πλήρη αποτυχία στη διαχείριση μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που είναι αποτέλεσμα δυτικών εγκλημάτων” αναφέρει τονίζοντας πως ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία έχουν δεχτεί να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Ωστόσο τελικά το βασικό σχέδιο τους είναι να καλέσουν την Τουρκία να ανακόψει τη ροή των προσφύγων, δηλαδή προσπαθούν να μην τους αγγίξει καθόλου το πρόβλημα των προσφύγων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ με το Μεξικό.

Τονίζει πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι σπουδαίο, όπως μαρτυρά η περίοδος ειρήνης που διανύουμε, μετά από αιώνες πολέμων και αίματος. “Θα ήταν μεγάλη ντροπή να κατέρρεε η συνθήκη του Σένγκεν, υπό το βάρος μιας φανταστικής απειλής και ενός προβλήματος που δεν είναι δύσκολα διαχειρίσιμο με έναν ανθρώπινο τρόπο”.

Υπογραμμίζει τέλος ότι οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή αλλά μπορούν να συνεισφέρουν στην εξυγίανση της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη ΕΔΩ »»
Ντίνα Μιχαλοπούλου/nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου