Εκτός ελέγχου η σύγκρουση Ρέντσι με Μέρκελ και Γιούνκερ

Εκτός ελέγχου φαίνεται να οδεύει η σύγκρουση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών υπό το πρίσμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της διαφαινόμενης κρίσης του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία. 
από την επίσκεψη Ρέντσι στο Βερολίνο (Μάρτιος 2014)

Η Ρώμη μπλοκάρει ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χορήγηση 3 δις € στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό που προορίζεται για τη Ρώμη (περίπου 300 εκατομμύρια €) θα πρέπει να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, επιτέθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου της ΕΕ λόγω των πολιτικών της στον τομέα της ενέργειας, των τραπεζών και της μετανάστευσης.

Η Ιταλία είναι σήμερα σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το αν μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία κινήσεων στον προϋπολογισμό του 2016.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει ήδη δοθεί στη Ρώμη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και ότι η Ρώμη θα πρέπει να μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει την αρνητική προσέγγιση της Ιταλίας, κρίνοντας ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τα αιτήματα της Ρώμης για την ευελιξία του προϋπολογισμού, ακόμη και αν αυτά υπερβαίνουν εκείνα των περισσότερων εταίρων.

Επίσης, ο Ρέτσι είναι της άποψης ότι υπάρχουν διπλά πρότυπα στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, με την Επιτροπή να «καίει» το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που είχε σκοπό να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ιταλία, ενώ οι Βρυξέλλες κάνουν λίγα για να σταματήσει τον Nord Stream 2, που θα αυξήσει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία.

Ίσως πιο σημαντικό, είναι ότι η Ιταλία έχει πολλά να φοβηθεί από μια επικείμενη τραπεζική κρίση η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ από την ίδια την ελληνική οικονομική κρίση.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Monte dei Paschi, τρίτη τράπεζα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα επισφαλή δάνεια που κατέχει η τράπεζα είναι συνολικά 45 δισεκατομμύρια €. Οι νέοι κανόνες της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλουν απώλειες κατά των μετόχων και των καταθετών, πριν από τη χρήση δημόσιου χρήματος.

Επίσης, η Επιτροπή τον Οκτώβριο απέρριψε το ιταλικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας ενιαίας «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει όλα τα χρέη που κατέχονται από ιταλικές τράπεζες.

Η Ιταλία πρότεινε ένα νέο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ιταλία προσπαθεί να στρέψει τον κίνδυνο από τις τράπεζες προς την ιταλική κυβέρνηση – το οποίο είναι ακριβώς αυτό που οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ προσπαθούν να αποτρέψουν.

Ο Ρέντσι στέλνει πολιτικό μήνυμα

Πηγές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είπαν στην EurActiv ότι υπήρξε μια σειρά γεγονότων που κλιμάκωσαν την ένταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Στις 14 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Το επόμενο πρωί ο επικεφαλής της Κομισιόν επιτέθηκε στον Ρέντσι:

«Νομίζω ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, τον οποίο αγαπώ πολύ, είναι λάθος να προσβάλει την Επιτροπή σε κάθε ευκαιρία, δεν βλέπω τον λόγο γιατί το κάνει», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Στην πραγματικότητα, η Ιταλία δεν πρέπει να την επικρίνει πάρα πολύ. Έχουμε εισαγάγει (μεγαλύτερη) ευελιξία ενάντια στη βούληση των κρατών μελών», είπε, τονίζοντας ότι ήταν αυτός που εισήγαγε την ευελιξία, και όχι ο Ρέντσι, όπως ισχυρίστηκε.

Νέα κλιμάκωση

Ιταλοί δημοσιογράφοι έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι πηγές της ΕΕ τόνισαν ότι ο Γιούνκερ παραπονέθηκε ότι δεν έχει «κανέναν συνομιλητή» στην Ιταλία του Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η ανώνυμη πηγή ήταν ο Μάρτιν Σελμάιερ, επικεφαλής του γραφείου του Γιούνκερ. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Ρέντσι ζητά τώρα από τον Γιούνκερ να τον απολύσει.

Ο Ιταλός απάντησε στις επικρίσεις Γιούνκερ λέγοντας: «Εμείς δεν παρασυρθούμε […] Η Ιταλία αξίζει σεβασμό».

Επιπλέον, ο Ρέντσι αποφάσισε να αλλάξει τον εκπρόσωπό του στις Βρυξέλλες, με την αντικατάσταση του Πρέσβης Στέφανο Σανίνο με τον Κάρλο Καλέντα, τον σημερινό Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας.

«Η συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Ιταλίας δεν είναι τυχαία», η ίδια πηγή είπε στην EurActiv, προσθέτοντας ότι η απόφαση Ρέντσι να έχει ένα πολιτικό κοντά σε αυτόν και όχι έναν διπλωμάτη, ως εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες, είναι ένα «σαφές πολιτικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες» ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες.

«Υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΕ»

Η σύγκρουση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών κλιμακώθηκε περαιτέρω με μια δήλωση που έκανε ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ρέντσι, ο οποίος είναι κεντροαριστερός, ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΕ.

«Ο Ρέντσι υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρώπης προς όφελος του λαϊκισμού», είπε στην ολομέλεια στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

Ο Βέμπερ, που είναι σύμμαχος της Μέρκελ, τόνισε ότι «όταν βλέπουμε την Ιταλία να μην θέλει να βοηθήσει την Τουρκία εάν δεν πάρει ανταλλάγματα, αυτό πλήττει την Ευρώπη, την ισχύ της και την αξιοπιστία της».

«Γελοία» δήλωση

Η σκληρή δήλωση Βέμπερ απαντήθηκε στον ίδιο τόνο από τον Τζιάνι Πιτέλα, τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή.

«Η δήλωση του Βέμπερ κατά του Ρέντσι είναι απαράδεκτη και γελοία. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί τον Ιταλό Πρωθυπουργό να θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη, διότι ο Ρέντσι είναι ένας από τους πιο φιλοευρωπαίους ηγέτες», σημείωσε.

«Έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης με τον Πρόεδρο Γιούνκερ συγκεκριμένα θέματα, όπως η ευελιξία και η ανάγκη για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτά είναι θεμελιώδη ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και πρέπει να γίνουν. Ως σοσιαλιστές συμμεριζόμαστε πλήρως την επείγουσα ανάγκη για ένα ποιοτικό άλμα», πρόσθεσε.

Η Forza Italia στο πλευρό του Βέμπερ

Ο Άλντο Πατριτσιέλο, κεντροδεξιός ευρωβουλευτής της Forza Italia, είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν «υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση και αποδυναμώνει την ιταλική ηγεσία μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα».

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την «απρόσεκτη και κοντόφθαλμη» προσέγγιση του Ρέντσι στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Μια μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία, ιδρυτής της ΕΕ, θα πρέπει να έχει μια πιο υπεύθυνη και εποικοδομητική [προσέγγιση], ειδικά σε μια εποχή που τα ζωτικά συμφέροντα διακυβεύονται για το πολιτικό μέλλον της ηπείρου. Ο Βέμπερ έχει δίκιο, η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Πηγές της Forza Italia από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπαν στη EurActiv ότι το κόμμα δεν είναι εναντίον των αιτημάτων Ρέντσι, αλλά αισθάνεται ενοχλημένο από την «ρητορική» του.

«Είμαστε ενοχλημένοι από την συμπεριφορά του προς την ΕΕ […] πρέπει να εργαστούμε με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όχι να συγκρουστούμε» είπε η πηγή.

Παράπονα και από την Αθήνα

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην EurActiv, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, είπε ότι η βοήθεια προς την Τουρκία δεν είναι «λευκή επιταγή».

«Δεν πήρε 3 δις, μελλοντικά θα τα πάρει. Όλα αυτά είναι «θα». Είναι συμφωνημένα και «θα» [πάρει] αναλόγως με τις επιδόσεις», τόνισε.

Επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων, ιδιαίτερα τα € 3 δις βοήθεια προς την Τουρκία.

«Οι Γάλλοι αλλά και άλλοι, έχουνε πει ότι δεν είναι δυνατό η Επιτροπή να παίρνει μια απόφαση και να ανακοινώνει μετά στα κράτη μέλη να βγάλουν χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό για κάτι. Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση. Κανείς δεν διαφωνεί με την τελική πράξη ή το τελικό όφελος, αλλά διαφωνούν πολλοί για τη μεθόδευση, την πολιτική μεθοδολογία, για τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση, η εισήγηση και εν τέλει μια απόφαση». 

Σαράντης Μιχαλόπουλος/EurActiv

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου