Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας της EE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του Ιουλίου 2015 για την ευρωζώνη, κάτι που θα αποτυπωθεί επισήμως και στην αναθεωρημένη έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές...
 
 
«Κακά» μαντάτα θα κομίσει σήμερα στο Eurogroup ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ευρωζώνης.

Ο Thomsen θα ενημερώσει την Ευρωομάδα για τα κυριότερα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, η οποία συντάχθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2015 και με την οποία αναθεωρείται η αντίστοιχη έκθεση που κατήρτισε το Ταμείο προ εξαμήνου δηλαδή τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του Ιουλίου 2015 για την ευρωζώνη, κάτι που θα αποτυπωθεί επισήμως και στην αναθεωρημένη έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιε ς Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 19 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο το ΔΝΤ προέβλεπε πως η ευρωζώνη θα αναπτυσσόταν κατά 1,5% το 2015 και κατά 1,7% το 2016. Ακόμη, εκτιμούσε πως ο ονομαστικός πληθωρισμός θα παρέμενε κοντά στο μηδέν το 2015 και θα αυξανόταν στο 1,1% του 2016, αντικατοπτρίζοντας ένα ακόμα μεγάλο παραγωγικό κενό.

Η αναθεώρηση σχετίζεται με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ειδικά με την αύξηση των επιτοκίων από τις ΗΠΑ και την βάθυνση της κινεζικής κρίσης. Ακόμη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως πολλοί παράγοντες που τον Ιούλιο θεωρούσε πως θα μπορούσαν να στηρίξουν εφέτος την ανάπτυξη έχουν πλέον αποδυναμωθεί.

Ενδεικτικά η αύξηση της εγχώριας ζήτησης δεν υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου στο βαθμό που είχε προβλεφθεί, η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, η αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών δεν έχουν αποκατασταθεί με το ρυθμό που αρχικά θεωρούσε το Ταμείο.

Το ΔΝΤ φαίνεται να ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα, για τον κατακερματισμό και την αναταραχή που προκαλούν οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις χρηματαγορές και για τα προβλήματα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της ευρωζώνης μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Μια ανησυχία του ΔΝΤ που σχετίζεται με τη δομή της ευρωζώνης έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, αγαθών και εμπορευμάτων εντός της Νομισματικής Ένωσης ειδικά στην περίπτωση που θα υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη Σέγκεν.

Στη βάση αυτή ο Poul Thomsen αναμένεται να συστήσει επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο σύνολο της ευρωζώνης και περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να διασφαλισθεί βιώσιμη ανάπτυξη για την Ευρώπη που θα δημιουργήσει θετικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, η έκθεση του ΔΝΤ θα κάνει αναφορές και στην ανάγκη μείωσης των επιπέδων χρέους των χωρών της ευρωζώνης, μέσα από βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης, κάτι που μερικώς αφορά και την ελληνική περίπτωση.
Θανάσης Κουκάκης/insider.g

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου