Ευκλ. Τσακαλώτος προς το ΔΝΤ: «Διαπραγμάτευση με θέσεις, όχι με διαρροές» - Συνέντευξη ΥΠ.ΟΙΚ. (vid)

Διαπραγμάτευση με καθαρές θέσεις, και ανοιχτή σε εκατέρωθεν συμβιβασμούς ζητά η Αθήνα από τους εταίρους ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.


Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω υπαρκτών ή κατασκευασμένων διαρροών ξεκαθαρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζητά από το ΔΝΤ να αποσαφηνίσει γραπτώς που συμφωνεί και που διαφωνεί με την προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ανοικτές σε συμβιβασμούς, αλλά προειδοποιεί ότι εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει υπερβολικά, τότε κινδυνεύει η ανάκαμψη της χώρας και η πορεία του προγράμματος.

Ένας από τους βασικούς λόγους που καθίσταται επιτακτική η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας καλείται να αποπληρώσει τόκους και χρεολύσια ύψους περίπου 4 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου και συνεπώς είναι απαραίτητη η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε παράλληλα το Ταμείο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γρήγορα για να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος σε περίπτωση καθυστέρησης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στη συνέχεια της δανειακής χρηματοδότησης της χώρας.

Ασφαλιστικό, Φορολογικό και Δημοσιονομικό τα  «αγκάθια» με το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς «κόκκινες» γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους». Είπε ότι το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, και σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή για συζήτηση και συμβιβασμό για να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση.

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «εάν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα «τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας».

Όσον αφορά την επιστροφή του κουαρτέτου, ανέφερε ότι πρώτα θα σταλούν τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά και μετά θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών. 

ΝΔ: «Nέα παιχνίδια εις βάρος του τόπου ... »

Για “ταραχή” και για “νέα παιχνίδια εις βάρος του τόπου που θα πληρώσουν όλοι οι Έλληνες” κάνουν λόγο στη ΝΔ, σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα ο κ. Τσακαλώτος.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει μάλιστα πως ιδιαίτερα πλήττονται η μεσαία τάξη και οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο “ο υπουργός Οικονομικών επιτίθεται ταυτόχρονα, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον προκάτοχό του, τον κ. Βαρουφάκη” καθώς “πρώτα δηλώνει ότι θέλει την παραμονή του Ταμείου” αδειάζοντας, όπως λέει, τον κ. Τσίπρα “που ζητούσε την έξωση του ΔΝΤ” ενώ δεύτερον “καταγγέλλει τις “ατέρμονες συζητήσεις” του 2015, που είχαν τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα για όλους τους Έλληνες”.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου