Διορία 3 μηνών στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού

Τρεις μήνες διορία έδωσε στην Ελλάδα το Συμβούλιο της ΕΕ την Παρασκευή για τον έλεγχο των συνόρων της, επικυρώνοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 


Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τις διαδικασίες καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, τους συνοριακούς ελέγχους, το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τη διεθνή συνεργασία. 

Σε διαφορετική περίπτωση, τον Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν. Αυτό επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής, οφείλει μέσα στο διάστημα ενός μήνα να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ως τον Μάιο. Τον Απρίλιο θα γίνει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η αξιολόγηση των μέτρων που θα έχουν ληφθεί.

Η Eπιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ υιοθέτησε χθες την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα καλείται να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Αν μετά την πάροδο των τριών μηνών κριθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η χώρα μας απειλείται με επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια.

Κι όλα αυτά παρά τη σημαντική πρόοδο που καταγράφει η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά τη δημιουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά όσο και στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών. Κύκλοι της Επιτροπής, μάλιστα, εξέφραζαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχει αναλάβει ο ελληνικός στρατός την κατασκευή των hotspots, εκτιμώντας ότι θα είναι όλα έτοιμα ως το τέλος του μήνα.

Ποσοστά καταγραφής μεταναστών

Eνδεικτικά το ποσοστό των μεταναστών από τους οποίους έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα έχει αυξηθεί από 8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 78% τον Ιανουάριο 2016. Παράλληλα, εκτιμάται ότι από τη στιγμή που θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα τα hotspots, θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής 11.000 ατόμων ημερησίως.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι, παρά τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα προχωράνε πολύ πιο γρήγορα και εκτίμησε ότι η όλη κατάσταση θα έχει βελτιωθεί μέσα σε έναν μήνα.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο απομάκρυνσης μιας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Υπογράμμισε, όμως ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπληρώνουν τις ευθύνες που ανέλαβαν.


Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι μόλις 497 μετανάστες έχουν μετεγκατασταθεί ως τώρα από την Ελλάδα και την Ιταλία, και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουν άμεσα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με βάση τις πρόσφατες συμφωνίες.

Οσον αφορά τη συμφωνία περί μετεγκατάστασης από την Ελλάδα 66.400 προσφύγων, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η διαδικασία μέχρι σήμερα είναι αργή, καθώς έχουν γίνει μόνο 218 μετεγκαταστάσεις. Μόνο 15 κράτη-μέλη προσέφεραν στην Ελλάδα συνολικά 1.081 θέσεις για μετεγκατάσταση.

Οσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα εξαφανίζονται». Για τον λόγο αυτό, είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν επαρκείς θέσεις σε κλειστά κέντρα γι' αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ και στη συνέχεια να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Συστάσεις της Κομισιόν

Παράθυρο για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος ανοίγουν οι συστάσεις της Κομισιόν για σταδιακή επανενεργοποίηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαδικασίες επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ προς τη χώρα μας. Οι σχετικές διατάξεις είχαν ανασταλεί από το 2010, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σύσταση προς την Ελλάδα σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν όψει της σταδιακής επανέναρξης μεταφορών, βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου», ανέφερε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον σκοπό αυτό, η χώρα μας καλείται να λάβει σειρά μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο. Επιπλέον, θα πρέπει να βελτιώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και την άσκηση προσφυγών.

Οι διατάξεις για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ στη χώρα μας είχαν ανασταλεί, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 21 Ιανουαρίου 2010, στην υπόθεση «M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδος». Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι βελγικές και ελληνικές αρχές παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν το Βέλγιο απέλασε Αφγανό αιτούντα άσυλο στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου