ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ: Καταγράφει τις διαφορές και αποχωρεί...

Καταγράφουν διαφορές και αποχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά τη νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Παρασκευή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στη συνάντηση από τις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένο να γίνει απολογισμός της πρώτης εβδομάδας


Οι συζητήσεις θα διακοπούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα δεδομένα.

Αναλυτικά, η άρνηση των θεσμών να αποδεχτούν βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού όπως προϋποθέσεις καταβολής εθνικής σύνταξης και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, ανοίγουν ζήτημα κάλυψης κενού άνω των 700 εκατ. ευρώ και ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, αμφισβητούνται μέτρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το 2016. Η Αθήνα θα επιχειρήσει να αποφύγει τα νέα μέτρα επικαλούμενη την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016.

Τέλος, από το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με βάση τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα ακόμη και το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προς το παρόν έχουν διαρρεύσει μέτρα μόλις 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις μειώσεις στην καταβολή των νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000-50.000 ευρώ. Εκκρεμεί η ανακοίνωση ακόμη περισσότερων μέτρων.

Χαράτσι στα παλαιά ΙΧ

Στο πλαίσιο αυτό, νέο «χαράτσι», αλλά αυτή τη φορά «πράσινο», που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι επανέρχεται πρόταση για φορολόγηση των παλαιών Ι.Χ. τεχνολογίας EURO 4, τα οποία είχαν αποκτηθεί πριν το 2010.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το νέο «χαράτσι» μελετάται να ανέλθει σε 50 ευρώ για Ι.Χ. έως και 2.000 κ. εκ., με την επιβάρυνση να αυξάνεται για τα μεγαλύτερα κυβισμού, ενώ για τα επαγγελματικά οχήματα δεν αποκλείεται να ξεκινάει και από τα 100 ευρώ.

ΟΧΙ στην εθνική σύνταξη

Στο μεταξύ, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα θέματα στο ασφαλιστικό, μετά το τέλος της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο ούτε στη χθεσινή συνάντηση οι δανειστές έθεσαν ζήτημα μείωσης συντάξεων.

Όμως, παραμένουν ανοιχτά τα θέματα της χορήγησης της εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.

Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή τη διαπραγμάτευση» και επεσήμανε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα του νομοσχεδίου.

Υιοθέτηση συστάσεων ΟΟΣΑ

Τέλος, οι μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης Νο3 που προτείνει στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο αμέσως επόμενο διάστημα να δρομολογηθεί η υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού σε σειρά δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ προβλέπει τη δημιουργία της εργαλειοθήκης Νο 3, η οποία περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων στο χονδρικό εμπόριο, στον κλάδο των κατασκευών, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στη μεταποίηση.

Βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου η εφαρμογή τους να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου