Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Προσφυγικό, Αλέξης Τσίπρας, Σένγκεν,

Το παρασκήνιο μιας επεισοδιακής Συνόδου Κορυφής όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στις κατηγορίες που απευθύνουν ορισμένα κράτη προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, σχολιάζει ο Μιχάλης Ιγνατίου...


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ συνομιλούν κατά τη διάρκεια συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ...

«Ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίζεται κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ» επισημαίνει, η εφημερίδα L’Echo, που αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υιοθέτησε έντονο ύφος προς τους ομολόγους του.

Και αυτό, καθώς αντιτάχθηκε στις κατηγορίες που απευθύνουν ορισμένα κράτη προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, ενώ ταυτόχρονα τα ίδια κράτη αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Χάσμα απόψεων, που δείχνει αγεφύρωτο και τεταμένο κλίμα στις χτεσινοβραδινές συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό, μεταφέρει η βελγική εφημερίδα De Morgen σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τεταμένη η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις για το προσφυγικό». Η εφημερίδα αναφέρεται σε «ξέσπασμα» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των ηγετών εκείνων που είχαν ταχτεί τις προηγούμενες ημέρες υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του Σέγκεν.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ηγετών που έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό να περάσει στη αντεπίθεση στρέφοντας τα πυρά του εναντίον των χωρών Βίζεγκραντ. Σε συνεχή ροή ειδήσεων η εφημερίδα μεταδίδει ότι ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την οργή του για τις προτάσεις κάποιων χωρών ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Σέγκεν επειδή δεν καταφέρνει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ολοένα και πιο απομονωμένη η Mέρκελ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα στην σύνοδο κορυφής ηλεκτρίστηκε όταν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες υπαινίχθηκαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ζώνη Σέγκεν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Σημειώνεται επίσης ότι η Άγγελα Μέρκελ βρίσκει ολοένα και λιγότερους συμμάχους στα σχέδιά της για μια ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, καθώς ακόμα και η Αυστρία παίρνει αποστάσεις απ’ αυτήν.

Με τη σειρά της η De Morgen, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Aναβολή: Η δοκιμασμένη τακτική», εκτιμά ότι η ΕΕ εφαρμόζει την παλιά, πετυχημένη, τακτική της μετάθεσης των προβλημάτων εν ευθετότερω χρόνω προκειμένου να αποφορτιστούν οι εντάσεις, και για τον λόγο αυτό ανέβαλλε τις αποφάσεις για το προσφυγικό για τις 6 Μαρτίου.
Μιχάλης Ιγνατίου/mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου