ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑΤΟ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Τουρκία,
Η Ελλάδα αναμένεται να διαθέσει 9 πλοία, όσα και η τουρκική πλευρά. Παράλληλα θα περιπολούν στην περιοχή και 11 πλοία της Frontex...  

Στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων, η ελληνική πλευρά θα επαγρυπνά ώστε να αποφευχθούν ύποπτες τουρκικές ενέργειες...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Τα πλοία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρόκειται να αρχίσουν τις περιπολίες τους από τις 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ρεπορταξ του tribune.gr, με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, δεκάδες πολεμικά διαφόρων τύπων, θα περιπολούν από τη Λέσβο έως και τα Δωδεκάνησα. Η Ελλάδα αναμένεται να διαθέσει 9 πλοία, όσα και η τουρκική πλευρά. Παράλληλα θα περιπολούν στην περιοχή και 11 πλοία της Frontex.

Τα ελληνικά πλοία θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της χώρας , τα ΝΑΤΟϊκά ανατολικά των ελληνικών νησιών, ενώ τα τουρκικά σκάφη θα έχουν περιοχή ευθύνης τα παράλια της χώρας. Ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες θα αυξάνεται η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως επίσης και η ελληνική συνδρομή.

Στα χωρικά ύδατα Ελλάδας – Τουρκίας θα περιπολούν πλοία του λιμενικού των δύο χωρών. Στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων, η ελληνική πλευρά θα επαγρυπνά ώστε να αποφευχθούν ύποπτες τουρκικές ενέργειες υπό τη μορφή «έρευνας και διάσωσης.

Όπως είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η συμφωνία αφορά τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο η όποια διοικείται με εναλλαγή από διάφορες χώρες. «Στη διοίκηση αυτή υπάρχει μόνιμα Έλληνας αξιωματικός ο οποίος, ανά πάσα στιγμή όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ, μπορεί να θέσει βέτο για οποιαδήποτε επιχείρηση ή μέρος της επιχείρησης» ανέφερε.

«Σκοπός της επιχείρησης είναι η επιτήρηση, η επίβλεψη και η αναφορά για τις προσπάθειες μετακίνησης μεταναστών από τα παράλια προς το Αιγαίο. Δεν θα πάει να πνίξει ανθρώπους. Ενημερώνει καταρχήν την τουρκική ακτοφυλακή, εμάς και τη Frontex» είπε και συνέχισε:

“Σκοπός είναι να πάει η τουρκική ακτοφυλακή, υπό την επιτήρηση των νατοϊκών δυνάμεων και να σταματήσει τη βάρκα πριν ξεκινήσει. Τώρα θα υπάρχει ένας χωροφύλακας από το ΝΑΤΟ που θα λέει ότι σε όποιο σημείο και να βρεθούν οι πρόσφυγες θα τους στέλνει πίσω στην Τουρκία.”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου