Τριγμοί στο Μαξίμου από τις κοινωνικές αντιδράσεις και τα «ΟΧΙ» της τρόικας

Ασφαλιστικό,
Εν μέσω αβεβαιότητας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο ασφαλιστικό, αλλά και ισχυρών πιέσεων από τις αντιδράσεις της κοινωνίας βρίσκεται η κυβέρνηση.


Οι δανειστές έχουν μπλοκάρει την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ζητώντας ποσοτικοποίηση των μέτρων και προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ενώ ζητούν αύξηση των ετών ασφάλισης στα 20 από τα 15 έτη για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά» το κουαρτέτο εγείρει νέες απαιτήσεις, ζητώντας μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ, καθώς και ξήλωμα του φόρου των 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί και του ειδικού τέλους επί των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, φόρο 50% στα υψηλά εισοδήματα και την τοποθέτηση μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα στις θέσεις ευθύνης των φορέων του Δημοσίου. Όπως φαίνεται απαιτούν την απόσυρση ακόμη και ψηφισμένων μέτρων, τινάζοντας στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι πολλαπλά, καθώς εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς όπως οι μειώσεις στις συντάξεις, το φορολογικό και τα κόκκινα στεγαστικά και μικρομεσαία επιχειρηματικά δάνεια. Το ασφαλιστικό δεν ικανοποίησε τους δανειστές και απορρίφθηκαν πολλά από τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης, ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Τα απροσπέλαστα μπλόκα των αγροτών και οι μαζικές διαδηλώσεις όλων των θιγόμενων επαγγελματικών κλάδων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στην κοινωνία που έχει φέρει βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές που λογοδοτούν στους πολίτες. Αιτία τα προβλήματα που προκαλούνται καθημερινά στην πραγματική οικονομία, με το πάγωμα της αγροτικής παραγωγής, τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, τις κινητοποιήσεις των γιατρών, των ιδιωτικών υπαλλήλων, του Δημοσίου, των εργαζόμενων στα Μέσα Μεταφοράς και της Ενημέρωσης.

Εν μέσω αβεβαιότητας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο ασφαλιστικό, αλλά και ισχυρών πιέσεων από τις αντιδράσεις της κοινωνίας βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι δανειστές έχουν μπλοκάρει την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ζητώντας ποσοτικοποίηση των μέτρων και προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ενώ ζητούν αύξηση των ετών ασφάλισης στα 20 από τα 15 έτη για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εικόνα των λαϊκών αντιδράσεων αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο της χώρας στις συνομιλίες με τους δανειστές και τηρεί στάση αναμονής, κάνοντας μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να κάμψει τις κινητοποιήσεις. Ήδη υπεγράφη απόφαση με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής φόρου σε αγρότες ειδικού καθεστώτος και επιμένει στις «ανοιχτές πόρτες» για διάλογο του Πρωθυπουργού με τους αγρότες, οι οποίοι πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Πόρτα στον Κατρούγκαλο από τους επιστημονικούς φορείς

Πιο σκληρό από το αναμενόμενο αποδεικνύεται, την ίδια ώρα, το μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς οι επιστημονικοί φορείς αρνήθηκαν να προσέλθουν στο σημερινό ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε νέα βελτιωμένη πρόταση από το Υπουργείο, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί απέρριψαν τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι «η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα».

Και οι ένστολοι βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους, πραγματοποιώντας δυναμική πορεία προς τη Βουλή. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, λιμενικοί και σύσσωμα τα σώματα ασφαλείας διαδήλωσαν με πλακάτ και συνθήματα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Προβληματισμό προκάλεσε όμως και η διαμαρτυρία αστυνομικών το πρωί έξω από Μέγαρο Μαξίμου, σε μια αιφνιδιαστική διαμαρτυρία για το ασφαλιστικό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος μάλιστα ελήφθη η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, απαγορεύοντας τη διέλευση οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού και κάνοντας ελέγχους σε διερχόμενους πολίτες.

Ανένδοτος από τους αγρότες

Στους δρόμους, αυξάνοντας κάθε μέρα τη χρονική διάρκεια των αποκλεισμών, παραμένουν οι αγρότες​ , διαμηνύοντας ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους. Αμετακίνητο είναι το μπλόκο του Προμαχώνα, ισχυρό είναι ο μέτωπο των Τεμπών, ενώ τα 62 φτάνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Ο αγροτικός κόσμος και οι επικεφαλής των Συντονιστικών επιτροπών αγώνα σε κάθε σημείο της χώρας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ενώ από το Σάββατο προχωρούν σε 24ωρους αποκλεισμούς των δρόμων.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου