Είναι τα κατώτατα όρια σύνταξης... «ηλίθιε»!

Με την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την προσχώρηση στον νεοφιλελευθερισμό ακολουθεί και αυτός, τον ίδιο δρόμο των προκατόχων του. Με τον φόβο και τον τρόμο και την απειλή της εξόδου από το ευρώ, προσπαθεί να κλίσει τον κύκλο που χάραξε ο Μητσοτάκης το 1990. Και προχωρεί ακόμα παραπέρα. 


Τι δεν έκανε ο Γιαννίτσης και ολοκληρώνει ο Τσίπρας, με βοηθό το Μητσοτάκη;

Ξέθαψαν ακόμη και τα του Γιαννίτση. Εκθειάζουν και υμνούν το «έργο» του, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σε αυτό. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων και του λαϊκού ξεσηκωμού τότε, τόσο το νομοσχέδιο όσο και ο ίδιος αποκαθηλώθηκαν.

Βέβαια, εμπνευστής, δεν ήταν ο Γιαννίτσης. Απλά, ο ίδιος εκτελούσε. Η αλήθεια είναι πως η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μόνιμο στόχο του νεοφιλελευθερισμού και πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1990, ως μοναδικός εκφραστής τότε, έθεσε τα πρώτα θεμέλια.

Η ενοχοποίηση της συλλογικής ευθύνης και η ανάδειξη της ατομικής, προσθέτοντας το φόβο και το τρόμο μετά το 2009, είναι η μέθοδος που ακολουθήθηκε, για να μειωθούν – να αφαιρεθούν – να καταργηθεί, οτιδήποτε έχει σχέση με την συλλογική προστασία.

ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ο θεσμός των κατωτάτων ορίων σύνταξης, θεωρείται η ψυχή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς ως γνωστό, λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα και παρέχει στοιχειώδη προστασία, στους ποιο φτωχούς και ανήμπορους για εργασία.

Στο δίχτυ προστασίας υπάγεται το 70% του συνόλου των συνταξιούχων, είναι οι συντάξεις αναπηρίας - θανάτου και του ΟΓΑ, και όλες οι συντάξεις, με χαμηλούς μισθούς ή λίγα έτη ασφάλισης.

Χωρίς τα κατώτατα όρια, οι συντάξεις αυτές, πέφτουν στο κενό, καθόσον δεν σχετίζονται ούτε με ασφαλιστικές εισφορές ούτε με τα όρια ηλικίας. Αυτός είναι και ο λόγος συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση.

Έως και το 1990, ρυθμιστής των συντάξεων για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν οι αυξήσεις της ΕΓΣΣΕ. Τα κατώτατα όρια καθορίζονταν στα 20 ημερομίσθια, ενώ τα ανώτατα όρια ασφαλιστέων αποδοχών στο πενταπλάσιο των κατωτάτων ορίων ή τα 100 ημερομίσθια. Δηλαδή με 15 έτη η κατωτάτη σύνταξη ασφάλισης είναι (20Χ33,57) = 671 ευρώ.

Ο ΟΓΑ, για τους αγρότες, και όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες, χορηγούσε την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ (σημερινές τιμές) και επιπλέον, τουλάχιστο 10 ευρώ ετησίως, από την προαιρετική, σε όσους ήθελαν να ασφαλιστούν. Δηλαδή, με 15 έτη ασφάλισης (150 + 360 ) = 510 ευρώ κατωτάτη σύνταξη.

1990 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:

Ως μόνιμος «μετρ» του νεοφιλελευθερισμού, με το νόμο 1902/90, ανακόπτει την πορεία αυτή και αποσυνδέει τις συντάξεις από την ΕΓΣΣΕ. Στο εξής, οι συντάξεις «ρυθμίζονται» από τις κυβερνήσεις, με χαμηλότερα ποσοστά από τις αυξήσεις των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, μειώθηκαν και τα κατώτατα όρια στα 487 ευρώ σήμερα. Δηλαδή, κατά 38% χαμηλότερα από το 2009.

Επιπλέον, με τον 2084/1992, τα κατώτατα όρια για τους νέους ασφαλισμένους μετά το 1992, καθορίζονται, σε ευτελή ποσά, στα 178 ευρώ (σημερινές τιμές). Δηλαδή, η σύνταξη που αναλογεί για 15 έτη στο μέσο ΑΕΠ του 1991 αναπροσαρμοσμένο.

1996 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ:

Με την προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο νεοφιλελευθερισμό, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο του προκατόχου του, δηλαδή του Μητσοτάκη.

ΟΓΑ: Με το Ν. 2458/1997, καταργείται ο κλάδος της Προαιρετικής ασφάλισης και οι αγρότες μπαίνουν σε υποχρεωτική ασφάλιση, με εισφορές 7% οι ίδιοι και κατά 14% το κράτος. Ταυτόχρονα, η εθνική σύνταξη καταργείται, σταδιακά έως το 2026. Παρά το ότι ο ΟΓΑ έγινε Ταμείο, κατώτατα όρια δεν θεσπιστήκαν και είναι το μοναδικό Ταμείο που δεν έχει.

2001 NOMOΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ:

Άνοιξε η όρεξη του νεοφιλελευθερισμού και με το νομοσχέδιου που κατέθεσε στη βουλή, απαιτούσε την εξίσωση των παλαιών με τους νέους ασφαλισμένους σε όλα τα επίπεδα, και τα κατώτατα όρια να μειωθούν στα 178 ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Κυρ. Μητσοτάκης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς, εκθειάζουν και υμνούν το «έργο» του Γιαννίτση.

Βέβαια, η αντίδραση ήταν άμεση και καθολική, με αποτέλεσμα, το νομοσχέδιο αλλά και ο Γιαννίτσης να αποκαθηλωθούν, και όχι μόνο. Με το νέο νομοσχέδιο, που έγινε νόμος, (όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων) εξισώνονται των νέων με τους παλαιούς, και τα κατώτατα όρια, καθορίζονται στα 496 ευρώ για τους νέους και 487 ευρώ για τους παλαιούς, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

NOMOΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ 3863/2010:

Ξανά, πάλι από την αρχή. Σε ότι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης, παρά το διαχωρισμό σε «εθνική» και «αναλογική» σύνταξη, ως συνολικό αποτέλεσμα μειώνονται, και προσομοιάζουν με αυτά του 2084/92 για τους νέους!! Ωστόσο, προβλέπονται και διατηρούνται τα κατώτατα όρια σύνταξης, υπολογιζόμενα με τα 15 ημερομίσθια, δηλαδή 504 ευρώ βάσει του νόμου όταν αυτός ψηφίστηκε.

2015 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ:

Με την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την προσχώρηση στον νεοφιλελευθερισμό ακολουθεί και αυτός, τον ίδιο δρόμο των προκατόχων του. Με τον φόβο και τον τρόμο και την απειλή της εξόδου από το ευρώ, προσπαθεί να κλίσει τον κύκλο που χάραξε ο Μητσοτάκης το 1990. Και προχωρεί ακόμα παραπέρα.

Η προωθούμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» οδηγεί όλες τις συντάξεις, κάτω και από τα επίπεδα που έθεσε ο Μητσοτάκης το 1990. Αφού το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων (με 35 έτη) θα ήταν στο 60% του μισθού. Τώρα, με τα ίδια έτη ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης, μαζί με την «εθνική σύνταξη» θα είναι στο 47% του μισθού!!

Κατώτατα όρια. Ξεπέρασε και αυτά του Γιαννίτση, καθώς, δεν προβλέπονται και δεν διατηρούνται κατώτατα όρια σύνταξης. Δηλαδή, το δίχτυ προστασίας των πιο φτωχών – ευάλωτων και ανήμπορων ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ.

ΕΚΑΣ. Προσθέτοντας και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τα άτομα αυτά, μένουν αίολα. Κυριολεκτικά στον αέρα.

Η φερόμενη ως «εθνική σύνταξη», τόσο από το μειωμένο ποσό, όσο και από τον τρόπο χορήγησής της, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των κατωτάτων ορίων.

Εξαπάτηση και των αγροτών: Τώρα το κράτος αποσύρεται, και υποχρεώνουν όλους τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να καταβάλουν οι ίδιοι και το 27% (μαζί με την υγεία) των εισφορών, στο σύνολο των εισοδημάτων και σε νοητά ποσά τουλάχιστο 5.616 ευρώ ετησίως. Για εισοδήματα που δεν υπάρχουν, αφού κατά το υπουργείο οικονομικών το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Και στους άνεργους αγρότες βάρη: Ο καταλογισμός εισφορών για ανύπαρκτο εισόδημα, φέρνει νέα δεινά. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και οι άνεργοι αγρότες, θα πληρώνουν για την ασφάλιση τους, και όσοι δεν έχουν θα βρίσκονται χρεωμένοι. Και ο δρόμος, χρεωστικών ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των ανέργων, είναι ανοιχτός.

Συνέπεια της «μεταρρύθμισης» αυτής και εφόσον εγκριθεί από τη βουλή, με την κατάργηση των κατωτάτων ορίων και του ΕΚΑΣ, κλείνει οριστικά και ο κύκλος περί συλλογικής προστασίας των ποιο φτωχών, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη του κάθε ενός χωριστά.

Το αποτελείωμα της κοινωνικής ασφάλισης και η ανάδειξη της ιδιωτικής είναι προφανής. Και όλα αυτά, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα προσωπικά.

Να γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης σημερινός αρχηγός της Ν.Δ ως γέννημα – θρέμμα και συνεχιστής του νεοφιλελευθερισμού, δεν μπορεί να κρύψει την χαρά και το χαμόγελο έφτασε στα αυτιά του!!

Ο Τσίπρας στην προσπάθειά του αυτή συναντά και αποκτά απροσδόκητο σύμμαχο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, που και οι δυο μαζί, συνιστούν το τέλειο δίδυμο.

Να γιατί και οι δυο πλευρές, εκθειάζουν και υμνούν το «έργο» Γιανίτση!

Αυτό όμως που ξεχνούν…. είναι η αποκαθήλωση… και το τέλος Γιαννίτση!!
Κώστας Νικολάου/ergasianet.gr 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.