D.W.: Με νατοϊκή δύναμη κατά των διακινητών - Τα γερμανικά πολιτικά κόμματα για την νατοϊκή εμπλοκή στο Αιγαίο

Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση νατοϊκών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα με στόχο να τεθεί τέρμα στη διακίνηση προσφύγων αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας. Αντιδράσεις από τη γερμανική αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρεται σε γερμανικά δημοσιεύματα τύπου η νατοϊκή δύναμη θα διαδραματίσει κατά μια έννοια και έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδας-Τουρκίας, με την άμεση ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, κάτι που δεν γίνεται πλήρως μέχρι τώρα.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ήταν ομόφωνη και όπως δήλωσε ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων της Συμμαχίας πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, έδωσε ήδη εντολή στη μόνιμη συμμαχική δύναμη υπό τη γερμανική διοίκηση του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «Βόννη», που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην Κύπρο, να πλεύσει προς το Αιγαίο. Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι θα πλεύσει προς την Κρήτη, ενώ παράλληλα γίνονται κι άλλες προετοιμασίες. Στη δύναμη συμμετέχουν πλοία από την Ιταλία, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Και διαμεσολαβητικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Πρόκειται για νατοϊκή επιχείρηση επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου ανάμεσα στη Τουρκία και στα ελληνικά νησιά και ο στόχος της δεν είναι η διάσωση των προσφύγων, κάτι τέτοιο θα γίνεται μόνο κατ' εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρωταρχικός στόχος θα είναι η καταπολέμηση της δράσης των διακινητών προσφύγων «που κερδίζουν εκατομμύρια από τους πρόσφυγες και ανέχονται να πνίγονται χιλιάδες», όπως τόνισε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν. Τα πλοία που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή θα καταγράφουν σημαντικά στοιχεία και φωτογραφίες από δορυφόρους, ελικόπτερα και άλλα μέσα του ΝΑΤΟ και θα ενημερώνουν άμεσα τις ελληνικές και τις τουρκικές ακταιωρούς ώστε να κάνουν τις επόμενες κινήσεις μέσα στα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας, όπως και τη Frontex.

Όπως αναφέρεται σε γερμανικά δημοσιεύματα τύπου η νατοϊκή δύναμη θα διαδραματίσει κατά μια έννοια και έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο χώρες με την άμεση ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, κάτι που δεν γίνεται πλήρως μέχρι τώρα. Η προστιθέμενη αξία αυτής της επιχείρησης είναι ότι η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που θα εντοπίζονται στα πλοιάρια, κάτι που πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά κυρίως για τους διακινητές.

Το προσφυγικό ευρωπαϊκό και όχι νατοϊκό πρόβλημα

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Βόννη» ανήκει στα μεγαλύτερα πλοία του γερμανικού πολεμικού ναυτικού. Ο «επιπλέων κολοσσός», όπως αποκαλείται, διαθέτει χώρο απονήωσης και προσνήωσης για ελικόπτερα, νοσοκομείο με χειρουργικό τμήμα και πλήρωμα 230 ανδρών και γυναικών. Λεπτομέρειες δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά όπως τόνισε η Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, «σημασία έχει να δράσουμε άμεσα». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση, και κυρίως ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία». Η γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι για την επιχείρηση ίσως χρειαστεί εντολή από τη γερμανική βουλή.

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν ήδη από την αντιπολίτευση. Σε συνέντευξη στη γερμανική Ραδιοφωνία η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» τόνισε ότι πρόκειται περισσότερο για μια επιχείρηση κατά των προσφύγων και λιγότερο εναντίον των διακινητών προσφύγων. Από το κόμμα των Πρασίνων η Ανιέσκα Μπρούγκερ, εκπρόσωπος σε θέματα Άμυνας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για απόλυτα λανθασμένο δρόμο να αναδειχθεί η διαχείριση του προσφυγικού σε αποστολή του ΝΑΤΟ». Τον σκεπτικισμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. «Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα, που μπορεί και θα πρέπει να επιλύσει η Ευρώπη με τους θεσμούς και τα εργαλεία που διαθέτει».
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου