Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ EUROVISION ME TO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ «1944» ΤΗΣ JAMALA [Video]

EUROVISION, ΚΟΣΜΟΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,
Η Σουζάνα Γιαμαλαντίνοβα, που χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό όνομα Jamala, είναι η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision...


Το τραγούδι διηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της Jamala, η οποία ήταν ανάμεσα στους 250.000 Τατάρους που ξεριζώθηκαν από την Κριμαία με εντολή του Στάλιν το 1944...

Τριάντα δύο ετών, με βαθιά φωνή και ήδη διάσημη στη χώρα της, η Jamala (Σουζάνα Γιαμαλαντίνοβα), επιλέχθηκε την περασμένη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου να εκπροσωπήσει στο δημοφιλή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Guardian η 32χρονη τραγουδίστρια η οποία ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας θα ερμηνεύσει ένα κομμάτι για τον ξεριζωμό 250.000 συμπατριωτών της από τον Στάλιν και τις δυνάμεις της τότε ΕΣΣΔ.

Το τραγούδι έχει τίτλο "1944" και η νεαρή δεν άφησε καμία αμφιβολία αναφορικά με τις πολιτικές προεκτάσεις της ερμηνείας της.

Τέλος υποστήριξε πως ήθελε να ακούσει ο κόσμος ένα τραγούδι για την κατάσταση μετά την προσάρτηση της χώρας της από τη Ρωσία.

Η Σουζάνα Γιαμαλαντίνοβα, που χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό όνομα Jamala, είναι η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στο φετινό διαγωνισμό. Ερμηνεύοντας το τραγούδι «1944», στη βραδιά της επιλογής, πάσχιζε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Οταν έρχονται οι ξένοι. Ερχονται στο σπίτι σου, σε σκοτώνουν και σου λένε ''Δεν είμαστε ένοχοι. Οχι ένοχοι''», είναι οι πρώτοι στίχοι.

Το τραγούδι, σύμφωνα με το Politico, διηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της Jamala, η οποία ήταν ανάμεσα στους 250.000 Τατάρους της Κριμαίας οι οποίοι στοιβάχτηκαν σε τρένα για την κεντρική Ασία, με εντολή Στάλιν. Τους κατηγορούσε ότι συνεργάστηκαν με τους Ναζί, οι οποίοι είχαν καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας. Οι απελαθέντες πέθαναν τα πρώτα δύο χρόνια της εξορίας σε ποσοστό 20-50%.

Πέρυσι, το ουκρανικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι η απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας ισοδυναμεί με γενοκτονία και κήρυξε εθνική μέρα μνήμης για τα θύματα. Αυτές οι αναμνήσεις ξύπνησαν όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, αν και το εν λόγω τραγούδι δεν θίγει αυτό το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή, καθώς οι κανονισμοί της Eurovision απαγορεύουν τα απροκάλυπτα πολιτικά τραγούδια. Η προθεσμία για την υποβολή των συμμετοχών λήγει στις 14 Μαρτίου, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνει στις 14 Μαΐου στη Στοκχόλμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου